• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Željeli smo samo mir" u Umjetničkoj galeriji

Iako zatvorena još prošle godine, Umjetnička galerija otvorila vrata posjetiocima. Razlog -izložba Milomira Kovačevića Strašnog.

 Izložba "Željeli smo samo mir" u Umjetničkoj galeriji Izvor: MONDO

Izložbu "Željeli smo samo mir (sarajevska sjećanja)" je otvorio profesor Zdravko Grebo koji je naglasio da je ovo izložba koja pritiska sjećanjima.

"Ove dvije, na fotografijama uhvaćene, godine podsjećaju nas na ono što smo mogli biti a nismo i gdje smo temeljno zijanili ili kao što kaže Milomir bili smo naivni i možda čak i neozbiljni. Ona nas podsjeća i da se u te dvije godine desilo raspadanje bosanskohercegovačkog društva“ , rekao je Zdravko Grebo.

Strašni, po riječima Greba, svojim fotografijama podsjeća i ukazuje ne samo na to da smo željeli mir, već otvara oči da “ u zemlji hljeba i pite”, kako je u šaljivom tonu dodao, “situacija nije dobra, trebamo početi gledati otvorenih očiju”



“Ovo je izložba koja prikazuje jedno istorijsko vrijeme, kada se naše društvo našlo u jednom sasvim novom političkom okruženju”, rekao je Strašni.  Izložba sadrži oko 300 fotografija na kojima se mogu vidjeti lica one postizborne, a prijeratne BiH.

Od 1.septembra prošle godine Umjetnička galerija BiH je zatvorena za javnost, čime se željelo ukazati na stanje u kojem se Galerija nalazi.

”Od svih obećanja koja su davana krajem prošle godine nije ostvareno ništa", rekla je kustošica Udovčić dodavši da se o normalnim stvarima poput upravnog odbora i direktora može samo sanjati. I baš zbog navedenog bitno je da je Milomir Kovačević Strašni nakon izložbe "Izbori“ od prije dvije godine odlučio i svoju novu postavku izložiti baš u Umjetničkoj galeriji BiH koju je ponovo oživio, makar na neki kraći period.

(Erna Saljević, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop