• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Promjenjivo tijelo” Borjane Mrđe

U Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci u četvrtak je otvorena izložba "Promjenljivo tijelo", banjalučke umjetnice Borjane Mrđe.

 “Promjenjivo tijelo” Borjane Mrđe Izvor: MONDO

Izložbu je pred velikim brojem ljudi otvorila direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS, Ljiljana Labović Marinković. Riječ je o radovima nastalim tokom proteklih pet godina, koji su uglavnom bili izlagani izvan granica BiH, tačnije u galerijama u Berlinu, Pragu, Milanu i Njujorku .

Izložbu čini 17 različitih cjelina. Mediji koje je autorka koristila dosta su različiti, ali ono što ih povezuje jeste konstantno bavljenje tjelesnom slikom i odnosima te slike i prostora (društvenog, političkog, sociološkog i ličnog), izjavila je nakon otvaranja autorka izložbe Borjana Mrđa.



"Ovo je prvi put da ove radove , ujedinjene pod nazivom „Promjenljivo tijelo“ prikazujem u Banjaluci . Ono što me osim tijela, takođe najviše zanima jeste pojedinac - koji se razvijao u pomalo nesigurnom i turbulentnom tranzicijskom i posttranzicijskom periodu, kao i način na koji on gradi vezu između svog unutrašnjeg i spoljašneg svijeta. Kada radim mnogo koristim lično iskustvo - na njemu temeljim umjetničku praksu”, dodala je autorka.

Na izložbi „Promjenljivo tijelo“ možete vidjeti i seriju radova koja se izdvaja od ostalih. Riječ je fotografijama „Blic Jack pot“. Autorka ovim radom preispituje odnose nagog ženskog tijela i politike. Inspiraciju je pronašla na sedmoj strani istoimenih novina gđe se svakodnevno mogu viđeti slike nagih žena sa neukusnim komentarima.



“Zainteresovalo me je otkud potreba za takvim fotografijama, pa sam dokumentovala novine, takođe, fotografisala sam i radne prostore u kojima se mogu viđeti nage slike žena - radionice i manje radnje u daljoj okolini grada”, izjavila je Borjana Mrđa.

Pažnju posjetilaca privukao je rad “Rukavica“.

"Radom „Rukavica“ htjela sam da prikažem koliko se ljudsko tijelo odvojilo od prirode. Odnos tijela i prirode postao je dosta neskladan. U stvari, čovjek kao da ne pripada više prirodi. To me je motivisalo da staru rukavicu povežem sa svojim tijelom. Pronašla sam radničku rukavicu i na nju sam postavila karmine. Ova video instalacija prikazuje autorku kako se češlja i rukavicom razmazuje karmin, dok se u pozadini čuje zvuk bušilice. Radom je prikazan odnos industrije ljepote i tijela.



Borjana Mrđa, rođena je u Banjaluci 1982.godine, gdje živi i radi kao asistent predmeta - Slikanje i Crtanje na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, a dobitnica je nagrada i priznanja.

Svi zaintersovani izložbu "Promjenljivo tijelo“ mogu pogledati tokom narednih mjesec dana u Muzeju savremne umjetnosti RS u Banjaluci.

(Milica Kulić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop