• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Hipermnezija” na festivalu Undiplomatic Art u Banjaluci

Otvaranjem izložbe Damira Nikšića „Hollywar“ u Domu omladine počeo je festival Undiplomatic Art u Banjoj Luci.

 “Hipermnezija” na festivalu Undiplomatic Art u Banjaluci Izvor: MONDO

U okviru teatarskog programa u Gradskom pozorištu Jazavac izvedena je predstava „Hipermnezija“ rediteljke Selme Spahić, nastala u koprodukciji Hartefakt fonda i Bitef teatra iz Beograda.

Predstava, u kojoj igraju Ermin Bravo, Jelena Ćuruvija-Đurica, Maja Izetbegović, Tamara Krcunović, Damir Kustura, Sanin Milavić, Milica Stefanović i Alban Ukaj je satkana od sjećanja njenih učesnika, veoma ličnih i dirljivih.

Rediteljka Selma Spahić rekla je da predstava ima namjeru da bude vrlo direktna, i da istovremeno ima više ispovijedni, nego napadački karakter.

“Vrlo je zanimljivo šta se događalo devedesetih godina, u periodu koji predstava obrađuje, i koliko su društveno - političke okolnosti uticale na same porodice. Važno je istaći koliko je taj društveno politički momenat odredio živote ljudi koje danas gledamo na sceni te živote njihovih roditelja. Sve nam to u ovoj predstavi glumci sami pričaju.”, istakla je Spahićeva.

Prema izjavama protagonista, ova predstava je za njih vrlo specifičan i strašno emotivan proces, a zbog njene istinitosti, iskrenosti, ali i odlične scenske igre, reakcije publike nikad ne izostaju.

Tako je bilo i ovaj put – tražila se stolica više, mnogi su sjedili na stepenicama, a dugotrajni aplauz i glumci koji su se nekoliko puta vraćali na scenu da se poklone – dovoljno govore o tome šta domaća publika misli o predstavi.

Hipermnezija je pojačana sposobnost pamćenja određenih događaja. Pojačana sposobnost pamćenja je najćešće povezana sa afektivno obojenim stanjima (izrazito ugodna ili neugodna iskustva). U životu često želimo da zaboravimo neke neugodne situacije iz svojih života, ali nam to otežavaju intenzivne emocije koje prate naša sećanja… Predstava je baš o tome, o trenucima koje nije moguće zaboraviti.

Undiplomatic Art se nastavlja. Večeras u 19 sati u Muzičkom paviljonu Staklenac održaće se književni program pod imenom „Kad bi ovo bio film“, u kojem će se banjalučkoj publici predstaviti sarajevska književna scena. Ahmed Burić, Almir Imširević, Lejla Kalamujić, Nermina Omerbegović i Mustafa Zvizdić će kroz moderaciju Aleksandre Čvorović i Fadile Nure Haver predstaviti svoje stvaralaštvo publici u Banjoj Luci.

Za muzički dio Undiplomatic Arta u Banjaluci zadužena je sarajevska grupa „Skroz“, koja će večeras u 22 sata održati koncert u Domu omladine.

U subotu, 17. marta očekuju nas projekcije filmova Šahina Šišića „Planeta Sarajevo“, Nenada Dizdarevića „Četvrti dio mozga“ i Danisa Tanovića „Prtljag“. Time će biti zatvoren prvi Undiplomatic Art koji je počeo u ponedjeljak 12. marta u Sarajevu.

Više detalja potražite na zvaničnom sajtu festivala.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop