• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavod za udžbenike: "Istorija srpske muzike"

Kapitalno izdanje Zavoda za udžbenike "Istorija srpske muzike", predstavljeno je u Čitaonici Odeljenja umetnosti Biblioteke grada.

 Zavod za udžbenike: "Istorija srpske muzike"  Izvor: MONDO

Kapitalno izdanje Zavoda za udžbenike "Istorija srpske muzike" (srpska muzika i evropsko nasleđe) nastalo u saradnji sa katedrama za muzikologiju i teorijske predmete Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, večeras je predstavljeno u Čitaonici Odeljenja umetnosti Biblioteke grada.

Direktor zavoda prof. dr Radoš Ljušić je istakao da je ta knjiga plod pregnuća 14 autora i ekipe urednika i recenzenata.

On je rekao da je zavod uvek spreman za saradnju na ovakvim projektima i namerava da to radi i ubuduće. Ljušić smatra da će to delo ostaviti trajan trag u srpskoj kulturi koja ne obiluje knjigama iz istorije muzike.

Urednica mr Tamara Popović Novaković koja je nastavila posao svoje koleginice mr Lenke Knežević Žuborski je navela da to obimno delo (780 strana) koje je bogato ilustrovano, obuhvata 27 studija razvrstanih u četiri dela (Putevi i tendencije razvoja, Stilske koordinate, Kroz muzičke vrste i Školstvo, reprodukcija, pisana reč).

Recenzenti su akademik Dejan Despić i prof. Univerziteta u Novom Sadu mr Nenad Ostojić.

Popović Novaković je rekla da je uverena da će knjiga u kojoj je skladno spojena prošlost sa sadašnjošću, biti ostavština za budućnost.

Jedna od autorki i redaktorka knjige Mirjana Veselinović Hofman je dala sažeti pregled svih studija koje je od 2000. do 2005. godine finansiralo Ministarstvo za nauku sa ciljem da se na osnovu istraživanja i najnovijih saznanja izradi istorija srpske muzike sagledana iz nove perspektive, koja je timski usaglašena.

Ona je istakla da je knjiga zamišljena i realizovana kao "otvoreno delo" spremno da prihvati dopune započetih istraživanja, kao i da je muzikološko viđenje o novim pregnućima srpske muzike.

Jedan od recenzenata i autor predgovora prof. Ostojić je istakao da knjiga ukazuje na izuzetnu ozbiljnost i skoro iscrpljujuću obuhvatnost naučnog projekta čiji je rezultat prezentovan u njoj.

On smatra da je u pitanju "jedinstven poduhvat koji se svojom obuhvatnošću, argumentovanom utemeljenošću saopštenih rezultata bogatim ali uvek jasnim i čitkim jezikom, priključuje u nevelik ali dragocen fond zanačajnih izdavačkih poduhvata u ovoj oblasti".

Ostojić je knjigu preporučio kao vrhunski visokoškolski udžbenik za sve stručne profile muzičara. Preporučio je i svima koje zanima muzika i koji tragaju za pouzdanim i relevantnim informacijama o raznolikim aspektima srpske muzike i njenim razvojim tokovima.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop