• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Tadić na pank-operi

Pank-opera Emira Kusturice "Dom za vješanje" izvedena je večeras u Beogradu, a izvođenju su prisustvovali predsjednici RS i Srbije.

 Dodik i Tadić na pank-operi Izvor: MONDO

Opera, kojoj je prisustvovao i ministar policije Srbije Ivica Dačić i ruski ambasador Aleksandar Konuzin, izvedena je u velikoj dvorani Sava centra, na istom mjestu gdje i u novembru 2010. godine, kada je rasprodato svih pet izvođenja.

Opera je izazvala oduševljenje publike, koja je aplauzom pozdravila i prisustvo predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Za razliku od prethodnog puta, muzika simfonijskog orkestra, koji je ranije svirao uživo, snimljena je na matricu, ali su uživo pjevali Stevan Anđelković (Perhan), Milica Todorović (Azra), Gorica Popović (Hatidža) i Ivan Jevtović (Ahmed Đida) umjesto Neleta Karajlića, koji je ozbiljno shvatio svoje probleme sa srcem i odlučio da godinu dana ne nastupa.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da mu je drago što je večeras prisustvovao fenomenalnom izvođenju pank-opere "Dom za vješanje" Emira Kusturice u Beogradu i izrazio nadu da će uskoro biti stvoreni uslovi da se ona vidi i u Banjaluci ili nekom drugom gradu Republike Srpske.

"Zahvaljujem Emiru Kusturici što nalazi svoj umjetnički izraz i što je na ovaj način pokazao publici kako se njeguju prave umjetničke vrijednosti", rekao je Dodik Srni.

Pank-opera "Dom za vješanje" premijerno je izvedena u Parizu 26. juna 2007. godine i reprizno 2008. godine. Doživjela je veličanstven uspjeh sa 30 rasprodatih predstava u Operi Bastilja, gdje je operu vidjelo 90.000 srećnika koji su kupovali ulaznice mjesecima unaprijed.

Zbog velikih finansijskih troškova, muzika u operi je snimljena na matricu, umjesto da simfonijski orkestar uživo svira, što će olakšati njeno izvođenje u drugim zemljama.

Opera je rađena je na muziku Dejana Sparavala, Neleta Karajlića i Stribora Kusturice.

U ansamblu su i Ognjen Šućur, Mirjana Bizumić, Dejan Sparavalo, Stanko Tomić, Zlatko Sakulski, Nataša Tomić i drugi.

Muziku uživo izvodi "No Smoking Orkestra", a autor libreta je Nenad Janković alijas Nele Karajlić.

Za jesen je predviđena turneja po Francuskoj, gdje će "Dom za vješanje" biti izveden u dvadesetak gradova. Kusturica nije isključio mogućnost da ansambl gostuje i u zemljama regiona, gdje postoje adekvatne sale.

Opera je rađena prema sadržaju Kusturičinog filma "Dom za vješanje", gdje se osim priče o ljubavi dvoje mladih Roma, obrađuje i tragična priča o trgovini djecom.

(Srna/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop