• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi naučni časopis u RS "Infiniti"

"Infiniti" časopis nauke, tehnologije i inovacija predstavljen je danas javnosti u Banskom dvoru.

 Prvi naučni časopis u RS "Infiniti" Izvor: MONDO

Poslije prvog Festivala nauke koji je prošle godine održan u šest gradova Republike Srpske i takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, časopis "Infiniti“ predstavlja novi projekat Ministarstva nauke i tehnologije namijenjen promociji nauke i tehnologije.

Ministar nauke i tehnologije prof. dr Jasmin Komić je rekao kako se ideja javila na početku njegovog mandata, jer je primjetio da ovakav časopis nedostaje društvu. "Ovaj časopis je od velikog značaja, jer nauka uglavnom nije zastupljena u medijima. Časopis treba da informiše, zaintrigira, motiviše, razigra maštu i da postavi pitanja na koja još nije odgovoreno" , izjavio je ministar.

Časopis će izlaziti kvartalno, tj. četiri puta godišnje a upućen je kompletnoj javnosti. Ime "Infiniti" poteklo je iz asocijacije na beskonačnost, a časopis će uskoro biti preveden i na engleski jezik. Ministar nauke i tehnologije je pozvao čitaoce i sve one koji žele da promovišu naučni rad na saradnju.



Pitali smo i predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske o značaju ovog časopisa za društvo i cjelokupnu javnost.

"Ovaj časopis je od velikog značaja kako za Republiku Srpsku, tako i za region. Promocijom naučnog časopisa Ministarstvo nauka i tehnologija je pokazalo koliko je jedna institucija postigla u nauci. Zato je potrebno da postoji i časopis koji će predstaviti te rezultate. Časopisi spadaju u sam vrh naučnih djela koji mogu da pokažu koliko je jedna sredina dostigla u određenoj struci i nauci.Ovaj časopis koji se danas pojavljuje predstavlja opšte dobro, to je naučni časopis gdje ćemo pokazati koliko je dostigla nauka i praksa u Republici Srpskoj" , rekao je Kuzmanović.

Urednik časopisa "Infiniti" Vinko Bogdan govorio je o samom cilju časopisa, a cilj je da se u njemu nađu najbolji pojednici iz ovih oblasti. "Ovo je časopis svih nas, a cilj je da mladi shvate da kroz učenje i nauku mogu izgraditi budućnost" rekao je Bogdan.

"Cilj časopisa je i da popuni nedostatak pisanih medija i da te informacije budu pripremljene od strane relevantnih stručnjaka", izjavila je zamjenica urednika i pomoćnica ministra za tehnologiju Biljana Vojvodić. Na promociji je predstavljen i prvi kolumnista novog časopisa prof. dr Miodrag Lovrić koji je pričao o značaju časopisa kako za stručnjake, tako i za sve ljude koje zanima nauka, tehnologija i inovacije.

(D. Božić/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop