• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Igra kao sudbina" u Centru "Sava"

Ansambl narodnih igara i pesama " Branko Krsmanović" sa gostima u petak će u Centru "Sava" održati koncert.

 "Igra kao sudbina" u Centru "Sava" Izvor: MONDO

Manifestacija pod nazivom "Igra kao sudbina" posvećena je velikom koreografu Branku Markoviću koji je ostavio neprevaziđene koreografije koje izvode sva kulturno-umetnička društva u Srbiji.

Gosti na koncertu biće i Akademski hor " Obilić", Ansambl narodnih igara i pesama " Španac ", Akademski hor "Španac " i Filharmonija mladih "Borislav Pašćan ".

Organizator koncerta AKUD "Krsmanović", u kome je, kao i u "Špancu" Marković (1917-1993) proveo najkreativniji period, podsetio je da je reč o neprevaziđenom umetniku iz sveta igre koji je dao nemerljiv doprinos u oblasti folklora, kulture i umetnosti.

Veliki broj uspešnih i nagrađivanih gostovanja, koncerata i turneja u zemlji i inostranstvu su najbolji dokaz njegove vizije, kreativnosti i umeća da nađe najbolja scenska rešenja sačuvavši smisao i poruku tradicije. "Vranjanska svita", "Banatski motivi", "Šumadija", "Brankovo kolo" ... i daljesu nezobilazne Markovićeve koreografije i nalaze se na repertoaru svakog folklornog ansabla.

Rođeni Beograđanin, Marković je bio učenik slavne Mage Magazinović, začetnika novog plesa u Beogradu, koja se usprotivila klasičnom baletu, umetnice koja je kroz slobodnu igru uz pomoć stilizacije naš folklor pretočila u scensku umetnost.

Izvanredan igrač i koreograf klasičnog baletskog repertoara i jedan od prvih i legendarnih kreatora umetničke folklorne koreografije, ostvario je brojne zapažene uloge iz klasičnog baletskog repertoara u Narodnom pozorištu.

Veliki deo svoje umetničke aktivnosti posvećuje stvaranju umetničkog folklora radom u amaterskim društvima. Ovom poslu bio je posvećen četiri decenije, a najkreativniji period zajedno su proživeli s njim, pre svega AKUD "Branko Krsmanović" i AKUD "Španac".

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop