• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena drevna grobnica na severu Perua

Ekipa arheologa otkrila je netaknutu grobnicu vladara iz doba pre Inka, koji je živeo pre 1.600 godina, a koja će rešiti misteriju civilizacije Moče.

 Otkrivena drevna grobnica na severu Perua Izvor: MONDO

Grobnica nazvana Uaka del pueblo, iskopana je u provinciji Lambajeke, 770 kilometara severno od Lime, u priobalnoj pustinji gde je civilizacija Moče bila na vrhuncu procvata između 100. godine pre nove ere i 600. godine nove ere, navode svetske agencije.

Nalazište pokazuje sličnosti sa kompleksom Sipan, pronađenim u istoj oblasti Perua pre 20 godina, koje se smatra jednim od najznačajnijih svetskih arheoloških otkrića poslednjih decenija.

Na oba lokaliteta nalaze se grobnice najznačajnijih pripadnika civilizacije Moče, koju karakterišu složene tehnike gradnje i umetnička dela.

"Očito je reč o prvorazrednom otkriću jer je puno razrađene ikonografije. Biće pravo zadovoljstvo proučiti činjenice i uporediti ih sa podacima sa lokaliteta kao Sipan", izjavio je Rojtersu kanadski arheolog Stiv Burže.

Burže, koji u tom regionu Perua radi od 1986, naveo je da je u grobnici pronađeno 14 kruna, maski, komada nakita i tehnološki napredno uređenih predmeta od bakra.

Naučnici ističu i da je novootkrivena grobnica dobro očuvana, za razliku od mnogih drugih arheoloških lokaliteta u Peruu koji su bili meta pljačkaša.

(Beta/www.mtsmondo.com

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop