• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virtuelni muzej Herkulanuma

Na arheološkom nalazištu na mestu drevnog italijanskog grada Herkulanuma u sredu je predstavljen "virtuelni" arheološki muzej.

 Virtuelni muzej Herkulanuma Izvor: MONDO

Na arheološkom nalazištu na mestu drevnog italijanskog grada Herkulanuma u sredu je predstavljen "virtuelni" arheološki muzej u kojem su trodimenzionalno reprodukovane ulice i kuće grada iz vremena kada je, 79. godine nove ere, uništen u erupciji Vezuva.

Novi muzej, pokraj poznatog arheološkog nalazišta, posetiocima nudi obilazak grada u dužini od 1,2 kilometra. Posetioci mogu da obiđu gradsku tržnicu i uđu u vile oko kojih hodaju trodimenzionalni Rimljani i Rimljanke koji razgovaraju jedni sa drugima.

Ultramoderan holografski postupak osmislila je jedna specijalizovana kompanija. Isti postupak koristi se i na univerzitetu u Pizi i u fabrici automobila Fiat u Torinu.

Obilazak se prilagođava svakom posetiocu, pomoću bedža koji softveru javlja da li je reč o odrasloj osobi ili detetu, Italijanu ili strancu i koji pruža iluziju grada sa živom aktivnošću.

Posle prolaska kroz rimske terme, posetilac ima priliku da obiđe antičku parfimeriju u kojoj su se u to vreme pravili parfemi.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop