• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Edicija "Fruškogorski manastiri"

Izdavačka kuća "Prometej" pokrenula je, povodom pet vekova manastira Krušedola, biblioteku "Fruškogorski manastiri"

 Edicija "Fruškogorski manastiri" Izvor: MONDO

Izdavačka kuća "Prometej" pokrenula je, povodom pet vekova manastira Krušedola, biblioteku "Fruškogorski manastiri", u okviru koje je objavljena prva knjiga - mala monografija "Krušedol".

Edicija u popularnom malom formatu, pokrenuta s blagoslovom episkopa sremskog Vasilija, zasnovana je na kazivanjima akademika Dejana Medakovića u istoimenom i nekada rado gledanom serijalu RTV Vojvodine - TV Novi Sad, rekao je direktor "Prometeja" Zoran Kolundžija na promociji u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima. Podsetivši da je višedecenijski plodan rad nedavno preminulog akademika Medakovića na istraživanjima svetinja Fruške gore krunisan lane objavljivanjem kapitalne monografije "Sveta gora fruškogorska", on je naglasio da će i ovi mali vodiči na neki način da "produže život i slavu imena Dejana Medakovića".

Kolundžija je rekao da se o objavljivanju transkripta televizijskih emisija u okviru nove edicije o svih 17 fruškogorskih manastira sa autorom dogovorio neposredno uoči njegove smrti i napomenuo da je Medaković, iako teško bolestan, rukom dopisao tekstove o četiri manastira koji su nedostajali.

Vladika Vasilije je izrazio veliku radost što će se i ove knjige pojaviti pred čitaocima i naglasio da je Medaković bio veliki znalac o fruškogorskim svetinjama sa kojim se često konsultovao u procesu njihove obnove.

Prva knjiga o najznačajnijem srpskom fruškogorskom manastiru Krušedolu izašla je uoči njegove slave Prepodobne majke Angeline kada praktično počinje obeležavanje pet vekova te svetinje da bi, kako je planirano, centralna proslava bila održana 12. avgusta 2009. godine, rekao je vladika.

Književni i likovni kritičar Draško Ređep je istakao da ćemo, u ediciji "Fruškogorski manastiri", dobiti "dragocene knjige koje nam je posthumno podario naš veliki sveznadar Dejan Medaković".

Svojim "pohodom" u fruškogorske manastire, Medaković je veoma doprineo da se "vidi gde smo i šta smo, kakva nam je materijalna situacija i kakva nam je duhovnost", rekao je Ređep, naglasivši da je u tom smislu Medaković "pridružio svoj ktitorski ponos skupocenim adresama ovih 17 fruškogorskih manastira".

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop