• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Brankova nagrada" za poeziju Danetu Komljenu

"Brankova nagrada" za najbolju poetsku knjigu autora do 29 godina dodeljena je Danetu Komljenu.

 "Brankova nagrada" za poeziju Danetu Komljenu Izvor: MONDO

"Brankova nagrada" za najbolju poetsku knjigu autora do 29 godina dodeljena je Danetu Komljenu za zbirku "Ubica zečeva", saopštio je danas žiri.

Žiri "Brankove nagrade", koju dodeljuje Društvo književnika Vojvodine, činili su Zoran Đerić (predsednik), Saša Radojčić i Momčilo Bakrač.
Na konkurs je pristiglo dvadesetak knjiga objavljenih između dve dodele nagrade i njih nekoliko nije ispunjavalo glavni uslov konkursa da pesnik može imati najviše 29 godina (koliko je doživeo Branko Radičević).

Žiri je ocenio da je štampanje prve zbirke pesama posle 30. godine znak nepoverenja izdavača u mlade autore, koji sve teže dolaze do svoje prve knjige, kao i nepovoljnog statusa poezije u savremenom društvu.
U najuži izbor su ušli Bojan Samson sa delom "Superblues" (Prva knjiga Matice srpske), Aleksandar Semakin "Kalemar" (Pljevlja-Bijelo Polje) i laureat Komljen.

Prema jednoglasnog odluci, Komljen iz Banja Luke kome je zbirku objavio banjalučki "Art print" dobio je ovo priznanje za "kompleksnu pesničku knjigu, zasnovanu na uzoritoj književnoj lektiri, koja odaje mladog pesnika zavidne erudicije i evidentne formalne realizacije, ali i nesumnjivog potencijala, kome ne nedostaje ni daha ni duha, bilo da piše kratke pesme od nekoliko stihova, ili da se ogleda u složenoj formi duge pesme - poeme".

Žiri je ocenio da "Komljen ume da poentira, ironično rezimira i tako da se uspešno uzdigne iznad svakodnevnice lirskog subjekta".

Nagrada će biti dodeljena 26. avgusta 2008. godine u Sremskim Karlovcima, u Magistratu, u okviru Trećeg međunarodnog novosadskog književnog festivala.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop