• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komisija završava inventarisanje kuće Petra Lubarde

Inventarisanje kuće čuvenog slikara Petra Lubarde biće završeno sutra.

 Komisija završava inventarisanje kuće Petra Lubarde Izvor: MONDO

Inventarisanje kuće čuvenog slikara Petra Lubarde biće završeno sutra, posle bezmalo pet nedelja rašcišćavanja i sakupljanja njegovih slika i crteža iz ruiniranog doma umetnika, rekla je Tanjugu sudska veštakinja za kulturu Mila Popović- Živančević.

Ona je kazala da su slike pripremnjene za lakovanje, da su obrađene, popisane i spremne za transport na mesto saniranja i konzerviranja.
Sudska veštakinja je dodala da identifikacija dela još nije završena, ali da je komisija zadovoljna učinjenim, posebno kada se uzme u obzir u kakvom stanju je kuća zatečena, kao i da je nađeno više dela nego što su očekivali.
Direktorka "Kuće Legata" Ana Popović Bodroža smatra da još nije vreme da se saopšte detalji o nađenim delima niti kada će legat Lubarde biti otvoren za posetioce.

U ruiniranu i zapuštenu kuću i atelje jednog od naših najvećih slikara 20. veka, čija su umetnička dela poklonjena gradu još 1974. godine, prvi put posle 34 godine je ušla komisija da popiše šta je od slika ostalo.
Prema katalogu iz 1973. godine gradu je poklonjeno 57 slika i više od 130 crteža.

U kući je nađeno i nekoliko komada starog nameštaja, koji će naći svoje mesto u zgradi, a ima i dosta predmeta primenjene umetnosti, lepih primeraka francuske i italijanske majolike 18. i 19. veka i drugih antikviteta koji će takođe biti deo enterijera.

Osmočlana komisija koja je na teren došla u HTZ kombinezonima sa maskama preko lica i zaštitom na rukama i nogama, pre ciše od mesec dana najpe je morala da raščisti đubre kako se ne bi desilo da sa njim na smetlište eventualno odu i crteži koji još nisu pronađeni ili, pak, značajan arhivski materijal.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop