• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boža Ilić u galeriji "Boža Ilić"

Izložba najpoznatijih slika umetnika Bože Ilića postavljena je u Galeriji "Boža Ilić"u Prokuplju

 Boža Ilić u galeriji "Boža Ilić" Izvor: MONDO

Izložba najpoznatijih slika umetnika Bože Ilića postavljena je u Galeriji "Boža Ilić"u Prokuplju, povodom obeležavanja 15 godina od smrti tog istaknutog srpskog slikara.

Direktor prokupačkog muzeja Čedomir Ristić rekao je agenciji Beta da postavka sadrži 40 dela, uglavnom ulja na platnu i pastele iz svih faza slikarevog stvaralaštva: "Dela su prikupljena iz Galerije savremene umetnosti i prokupačke Galerije, ali i iz mnogih privatnih zbirki koje u posedu imaju neka od najvećih i najvrednijih slika tog umetnika", rekao je Ristić.

Boža Ilić rođen je 1919. godine u selu Žitni Potok kod Prokuplja, a poznat je kao slikar kolorita i pejzaža. Bio je član ULUS-a, od 1947. godine.

Likovni kriticari su ga proglasili vodecim predstavnikom socijalističkog realizma. Njegovo delo obuhvata monumentalne figurlne kompozicije, enterijere, portrete, mrtve prirode i pejzaže. Radio je uglavnom ulja.

U Beogradu je samostalno izlagao 1953, 1955, 1958. godine, kao i na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Karakteristika njegovog stvaranja su slike velikog formata kao što je delo "Sondiranje terena na Novom Beogradu" i "Vjazma" , koja je deo stalne postavke Galerije savremene umetnosti u Beogradu.

Boža Ilić umro je 15. jula 1993. godine u Leskovcu.

Izložba, koju organizuju Galerija savremene umetnosti Srbije iz Niša i Narodni mužej Toplice iz Prokuplja, biće zvanično otvorena u sredu, a građani će moći da je pogledaju do 30. septembra.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop