• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velikiću uručena nagrada Meša Selimović

Književna nagrada koju dodeljuje kompanija "Novosti", uručena je u Skupštini Beograda piscu Draganu Velikiću za "Ruski prozor".

 Velikiću uručena nagrada Meša Selimović Izvor: MONDO

Književna nagrada "Meša Selimović" koju dodeljuje kompanija "Novosti", uručena je u Skupštini Beograda piscu Draganu Velikiću za roman "Ruski prozor" u izdanju beogradskih "Stubova kulture".

"Ne biramo ni jezik, ni naciju u kojoj se rodimo. Ne biramo ni vreme, ni prostor u kojem ćemo provesti zemaljski život. Ali biramo svoj put, biramo način na koji ćemo proći ispod zvezda", poručio je na svečanosti Dragan Velikić (1953), inače, ambasador Srbije u Beču.

Direktor kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić uručio je Velikiću nagradu koja se sastoji iz statue s likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa.

Vukotić je najavio da će "Novosti" objaviti jubilarnu ediciju od 20 dela koja su do sada dobila nagradu "Meša Selimović", istakavši da su na spisku laureata imena i dela od kojih se može sačiniti "odlična antologija savremene srpske književnosti".

U ovogodišnjem velikom žiriju za "Mešinu nagradu" za knjigu godine učestvovalo je 46 domaćih književnih kritičara, teoretičara i istoričara, od kojih je 12 glasalo za delo Dragana Velikića, inače, dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2007.

Svaki član žirija imao je pravo da predloži najviše pet knjiga svih žanrova, a njihova obrazloženja objavljivana su svakodnevno u "Večernjim novostima" tokom februara. Članovi žirija predložili su ukupno 84 knjige.

Svoj glas "Ruskom prozoru" dali su: Bojana Stojanović Pantović, Nenad Šaponja, Jasmina Tonić, Mileta Aćimović Ivkov, Mladen Vesković, Vladislava Gordić Petković, Đorđe Despić, Sonja Veselinović, Slobodan Vladušić, Slađana Ilić, Alen Bešić i Zoran Jeremić.

Književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov istakao je na svečanosti da je smisao priče u Velikićevom romanu-omnibusu, koji tematski zahvata veliki deo prostora centralne Evrope, iniciran neposrednim tragičnim događajima iz završne decenije minulog veka - vremena u kojem bulgakovljevski đavo neprestano "hara Srbijom".

Vladislava Gordić Petković nazvala je osmi roman Dragana Velikića "alegorijom ličnog i političkog izbora i identiteta, pojedinačnog i nacionalnog".

"Ta povest o generacijskoj nelagodnosti je saga bez junaštva i odiseja bez srećnog povratka. Velikićev junak Rudi Stupar s junacima književnosti od Kafke i Džojsa do Kiša i Handkea deli istoriju, problematičnu ekonomiju pripadnosti", ocenila je Vladislava Gordić Petković.

Nagradu "Meša Selimović" ustanovili su 1988. godine "Večernje novosti" i Udruženje izdavača i knjižara Jugoslavije.

Među dosadašnjim laureatima su: Dubravka Ugrešić, Milorad Pavić, Slobodan Selenić, Svetlana Velmar Janković, Radoslav Petković, Antonije Isaković, Dobrica Ćosić, Goran Petrović, Dobrilo Nenadić, Stevan Raičković i drugi. Nagradu je prošle godine dobio pesnik Novica Tadić.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop