• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tanja Stupar u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Autori mondo.ba Autori SRNA

U uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine ušlo je 11 romana, među kojima je i "Satovi u majčinoj sobi" Tanje Stupar Trifunović u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Dobitnik ovog književnog priznanja, 61. po redu, biće proglašen 19. januara - saopštio je ovaj beogradski nedjeljnik.

Na konkurs je prijavljen 161 roman, a petočlani žiri je ocijenio da hiperprodukcija u izdavaštvu nije donijela poboljšanje kvaliteta srpske književne scene.

U uži izbor romana za NIN-ovu nagradu za 2014. godinu ušli su Oto Horvat "Sabo je stao" (Kulturni centar Novog Sada), Nikola Malović "Jedro nade" (Laguna, Beograd), Slavoljub Stanković "Prvaci sveta" (Geopoetika, Beograd), Ivan Tokin "Najnormalniji čovek na svetu" (Samizdat B92, Beograd), Milovan Marčetić "Knjiga o Beuku" (Čigoja štampa, Beograd).

Tu su i Mileta Prodanović "Vitiligo" (Arhipelag, Beograd), David Albahari "Životinjsko carstvo" (Čarobna knjiga, Beograd), Vukašin Štreker "Zabrana upotrebe vatre i vode" (Književna radionica Rašić, Beograd), Laslo Blašković "Razbrajalica" (Arhipelag, Beograd) i Filip David "Kuća sećanja i zaborava" (Laguna, Beograd).

Žiri, koji je radio u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsjednik), Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac, sačinio je 5. januara uži izbor za NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman godine.

Prema mišljenju Vladislave Gordić Petković, tema odrastanja je najvidnije obilježila 2014. godinu.

"Romani se pišu u stihu, u formi filmskog scenarija, radio-prenosa, proširene anegdote i statusa na `Fejsbuku`, memoara vojnika i grešnika, ali svakom od formi dominira stvarnost", rekla je Petković.

U narednom broju, NIN će objaviti spisak najužeg izbora najboljih romana iz prošlogodišnje produkcije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop