• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Dimitrije Vojnov

Autor mondo.rs

Dramaturg, scenarista i filmski kritičar Dimitrije Vojnov je za MONDO dao preporuku tri knjige koje bi svaka osoba trebalo da pročita tokom odrastanja.

 Šta čitati do 18. preporučuje Dimitrije Vojnov Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Sa Dimitrijem Vojnovim mogli biste satima da pričate o umetnosti, posebno filmskoj. Mi smo ga ipak, ovom prilikom pitali o tome kakve knjige voli i koja mu je omiljena.

"Trudim se da nađem vremena za čitanje, nažalost osim kada je čovek na putu, vreme za čitanje neće naći tebe već samo moraš da ga nađeš i da se izboriš... U principu slabije čitam poeziju, naročito liriku, a više romane i teoriju. Zapravo, i kratke priče pomalo ispaštaju što mi je žao. Teško mi je da odredim koja mi je omiljena knjiga, to ne gledam na taj način, ali u poslednje vreme ljudima najčešće poklanjam romane Dejvida Mičela od stranih i Zorana Ferića od jugoslovenskih pisaca".

Izvor: MONDO

Uz njegovog bistrog starmalog Zorana, dečačića iz filma "Tito i ja", odrasle su brojne generacije, a mi smo Vojnova pitali uz koje knjige je on odrastao i šta bi preporučio za čitanje svakoj osobi mlađoj od 18 godina.

1. Epska poezija

Kao mali sam čitao našu epsku poeziju, i mislim da je to važno da čovek oseti kulturni prostor kome pripada.

2. "Grof Monte Kristo" – Aleksandar Dima

Svakako bi trebalo pročitati nešto od avanturističkih romana, ali onih bolje napisanih, gde se podilazi inteteresovanju čitalaca ali opet ne kompromituje književnost.

3. "Ukrštene reči" – David Albahari

Mladi bi trebalo da se upoznaju sa piscima koji gaje razne stilove, recimo sa nekom zbirkom kao što su "Ukrštene priče" koju je uredio David Albahari, i da onda nastave da istražuju sami. A ako i tu treba moja odluka, onda svakako Selindžerov "Lovac u raži".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop