• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo i Beograd u duhu poezije

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Povodom Svjetskog dana poezije na mostu "Festina lente" u Sarajevu pjesnici su organizovali manifestaciju tokom koje su čitali pjesme i družili se. Dan poezije obilježen i u Beogradu.

 Događaj je organizovalo Udruženje umjetnika Planet Poezija, a pridružili su im se i umjetnici iz Plave palete iz Zenice i književnog kluba iz Mostara. Oko 20-tak pjesnika je čitalo pjesme o proljeću, rađanju, životu. 

Goran Vrhunc, predsjednik udruženja kazao je za da se danas održava prvi ulični festival poezije i umjetnosti.

"Odlučili smo da to bude 21. mart, koji je sasvim slučajno i Svjetski dan poezije i proljeća. Od danas ćemo povodom dolaska svakog godišnjeg doba organizovati neki manifestaciju na trgu, mostovima i u parkovima jer su ta mjesta predviđena za te stvari", istakao je Vrhunc.

Prema njegovim riječima, danas su im se pridružile kolege iz Plave palete iz Zenice i književnog kluba iz Mostara.

"Zajedno obilježavamo početak proljeća, Međunarodni dan poezije i Svjetski dan eliminacije diskriminacije", kazao je Vrhunc.

I Beograd slavi poeziju

Nekoliko kafića u glavnom gradu Srbije odlučilo je da Svjetski dan poezije obilježi tako što će svojim gostima naplaćivati kafu stihovima, umjesto novcem.

„Danas svako ko napiše stih, plati kafu stihom. Od jutros je bilo jedno 40, 50 ljudi i uglavnom svi pišu. Neki kraće, neki duže, mislim da su svi napisali, da niko nije platio novcem“,  rekao je vlasnik jednog od lokala uključenih u ovu akciju Vladimir Milošević.

On je rekao da su njihovi gosti već bili upoznati sa akcijom tokom današnjeg dana jer su je nekoliko dana ranije oglasili i dodao:

„Akcija je svima jako simpatična, da kažem stvarno je jedan oblik marketinga koji je kulturan.“

Svjetski dan poezije na ovaj način se obilježava u 23 zemlje, 1.100 gradova, a šalje globalnu poruku „Pokažimo svijetu da su osjećanja vrjednija od novca“. U Srbiji, osim Beograda, akciji su se pridružili i Novi Sad, Pančevo, Kraljevo i Kruševac.

Svjetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. marta 1999. godine s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Prema podacima koje posjeduje Nacionalni komitet za proslavu Dana poezije koji je od '90-tih smješten na Floridi, Svjetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine.

Uglavnom se slavio u oktobru, ponekad petog, ali krajem 20. vijeka slavlje se održavalo 15. oktobra. Međutim, praznik je zapravo do UNESCO-vog zvaničnog proglašenja, naizmjenično slavljen u oktobru i novembru. Tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop