• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzej RS: "Noć muzeja" uz 150 učesnika

Autor SRNA

Tradicionalna Međunarodna manifestacija "Noć muzeja" u subotu, 16. maja, u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci okupiće 150 učesnika.

 Muzej RS: "Noć muzeja" uz 150 učesnika Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Cilj ovogodišnjeg programa manifestacije "Noć muzeja" je edukativno-kreativno angažovanje stanovnika Banjaluke svih generacija, te predstavljanje kreativnog stvaralaštva u atmosferi i prostoru bogatog kulturnog nasljeđa i tradicije grada Banjaluka i Republike Srpske, saopšteno je iz Muzeja Republike Srpske.

Osnovna škola "Branko Ćopić" iz Banjaluke predstaviće se muzičko-dramskim programom posvećenom stotini godina od rođenja Branka Ćopića, nakon čega će se predstaviti i srednja Medicinska škola iz Banjaluke sa dramskom sekcijom, navodi se u saopštenju.

Interaktivne i kreativne radionice osmišljene su tako da će posjetioci moći uz demonstratore Plesne radionice "Gradsko kolo" da uče gradske igre koje su se krajem 19. i početkom 20. vijeka izvodile na balovima, dok će u ekološkoj radionici "Recikliranje" moći upoznati razne načine umjetničkog izražavanja, te će se time podići i ekološka svijest kroz mogućnost recikliranja neorganskih materijala u kreativne svrhe, ističu iz ove kulturne ustanove.

U okviru programa manifestacije posjetioci će moći vidjeti i Arheološku izložbu "Sudar civilizacija/mjesto susretanja", koja predstavlja projekat promocije arheološkog nasljeđa u Evropi.

Projekat je imao za cilj predstavljanje istorije kulturnih kontakata između mediteranskih civilizacija i praistorijskih zajednica centralne Evrope u posljednjim vijekovima stare ere.

Na izložbi će biti predstavljene fotografije keltskih nalaza iz Ptuja, rimskog republikanskog srebrnog novaca iz Osora i "zlatnie" grobnice nepoznatih makedonskih kraljeva iz Ohrida, a biće izložen i materijal Muzeja Srpske koji datira iz istog perioda.

Za kraj predviđen je muzičko-scenski program, na kojem će se izvođenjem filmske muzike predstaviti Duo Ana Vučković i Aleksandar Mihić, dok će Albert B. Savić i "D`invizibls" svirati džez.

"Ovim muzičkim nastupima želimo da afirmišemo i podstičemo razvoj domaće muičko-kulturne scene", poručili su iz Muzeja.

Program obiželjavanja manifestacije "Noć muzeja" odvijaće se u prostorijama Stalne izložbene postavke Muzeja Republike Srpske, a posjetioci će imati priliku vidjeti i sve stalne postavke Muzeja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop