• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen KONDENZ Festival savremenog plesa

U pet festivalskih dana beogradska publika videla je 9 plesnih predstava - selekciju najboljih plesnih soloa savremene plesne scene u regionu

 Završen KONDENZ Festival savremenog plesa Izvor: MONDO

Izvođenjem predstava "MONOtone08" Marte Lađanski, autorke iz Mađarske i "Bloom" hrvatske koreografkinje Željke Sančanin, u sredu uveče u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), završen je prvi KONDENZ : : Festival savremenog plesnog soloa.

U pet festivalskih dana beogradska publika je mogla da vidi 9 plesnih predstava - selekciju najboljih plesnih soloa savremene plesne scene u regionu.

Festival je bio veoma posećen, a publiku su u najvećoj meri činili bili mladi ljudi koji se bave plesom ili prate njegove savremene tokove, ali i oni koji su zainteresovani za savremeno plesno stvaralaštvo uopšte.

Beograd je imao prilike da upozna rad trenutno vrlo značajnih autora, kao i da se upozna sa aktuelnom formom plesnog soloa.

Cilj festivala, da svojim osnivanjem promoviše savremeni ples i da se započne proces razmene najzanimljivijih i najkvalitetnijih dostignuća između domaće i svetske scene, čini se da je postignut.

Festival će se obnavljati iz godine u godinu, i kroz adekvatan kontekst i koncept, obećava publici uvid u najinteresantnija ostvarenja savremenog plesa, koja je praktično nemoguće videti u Srbiji.

O KONDENZU

Osnivač KONDENZ-a je STANICA Servis za savremeni ples, koji zapravo čine beogradske vizuelne umetnice Dalija Aćin i Dragana Alfirević.

Ove dve umetnice izvanrednog talenta i energije pokrenule su festival i inicirale, za našu sredinu, prilično smeo i avant-guarde koncept s ciljem da se pomere lokalne granice vizuelnog, predstave noviji radovi, pre svega sa područja Balkana.

Na taj način, široj beogradskoj publici približava se savremena koreografija i savremene plesne prakse kao značajan segment umetničkog stvaralaštva danas.

Sam naziv festivala upućuje na proces pretvaranja materije iz jednog stanja u drugo. Preneto u jezik savremenog plesa, to je pretvaranje zamisli u materiju, otelovljenje neke ideje, misaonog ili emotivnog procesa.

Festival je realizovan u okviru Nomad Dance Academy.

Realizaciju Festivala su pomogli: Gradski Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Evropska kulturna fondacija, Pro Helvecija i Ambasada Švedske u Beogradu.

(Aleksandar Stefanović za MONDO/dancestation)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop