• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kočićevo pero" u rukama Dragana Velikića

Dobitnik književne nagrade "Kočićevo pero" za 2015. godinu je Dragan Velikić za djelo "Islednik".

Žiri, čiji je predsjednik Nikola Vukolić, a članovi Miljenko Jergović i Mladen Vesković, jednoglasno je odlučio da Velikić dobije nagradu za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Predsjednik žirija Vukolić u saopštenju je naglasio da je Velikićev roman ostvarenje visoke umjetničke klase.

"Smisao za detalj impresionira. Sastavljena iz bezbrojnih elemenata, pojedinosti koje u sebi zajezgravaju energije novih početaka priče kojoj kraja nema roman djeluje svojom smisanom, kompozicionom i stilskom koherencijom", naveo je Vukolić.

On smatra da će djelo "Islednik" zasigurno pronaći svoje čitaoce i među publikom koja pretenduje na zanimljivost i koja čita, kako je naveo, u opštoj pandemiji nečitanja, radi zabave, ali i među kultivisanim literarnim sladokuscima.

"Zahvaljujući daru, pronicljivosti, poznavanju čovjeka i spisateljskog zanata, sposobnosti da izbjegne zamke banalnosti i pronađe uvijek nove puteve prema ektopičnim ciljevima umjetničkog i ljudskog ostvarivanja Dragan Velikić je svoj ugled potvrdio i izvan prostiranja svog jezika i uvrstio se, prema sudu meritorne kritike, među pet najznačajnijih literarnih poslenija Istočne Evrope", istakao je Vukolić.

Nagradu "Kočićevo pero", koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka - Beograd", biće svečano uručena dobitniku u petak, 10. jula, u 12.00 časova u SKC-u u Beogradu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop