• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetski folkloraši u Sarajevu

Autor Anadolija

Folklorni ansambli iz Kolumbije, Slovačke, Kipra, dva ansambla iz Hrvatske i BiH, u okviru festivala Baščaršijske noći, izveli su danas u Sarajevu plesove kojim su predstavili svoje zemlje.

Javna ustanova Centar za kulturu Kantona Sarajevo, organizaciona jedinica Sarajevo art, organizovala je nastup folklornih ansambala koji su svoj program izvesli na 17. Međunarodnom festivalu folklora "Sarajevo 2015", koji se održava u okviru Festivala Baščaršijske noći. Folklorni ansambli su imali defile od Trga djece Sarajeva, preko ulice Titova i Ferhadija, a zatim i do trga ispred Katedrale i Sebilja gdje su izveli kratke plesove.

Nastupili su folklorni ansambli "Fundacion Columbia folclore – Cali" iz Kolumbije, KUD “Gorjanac”- Đakovo iz Hrvatske, FS “Dopravar” – Bratislava iz Slovačke , GOS – TAC “Culture Association Folk Dance Group” – Nikozija sa Kipra, FA “Mladost” – Samobor iz Hrvatske te Ansambl “Kolo Bosansko” – Sarajevo iz Bosne i Hercegovine.

Radi se o izuzetno kvalitetnim ansamblima koji su članovi međunarodne asocijacije folklornih ansambala CIOFF, koja je pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Program predstavlja saradnju između Festivala Baščaršijske noći i Internacionalnog festivala folklora "Dani kosidbe" - Kupres.

Goran Rašić iz Organizacionog odbora ovogodišnjih "Baščaršijskih noći" izrazio je zadovoljstvo što na 17. Međunarodnom festivalu folklora “Sarajevo 2015” učestvuje 200 folkloraca iz zemalja širom svijeta.

"U okviru Baščaršijskih noći u Sarajevu se održava jedan festivalski dan. Ansambl koji dolazi iz Kolumbije je na velikoj svjetskoj turneji. Njihova država je izdvojila oko 70.000 KM samo za avionske karte za njihovo putovanje", istakao je Rašić.

Prema njegovim riječima, Festival folklora će imati još jedan dan, 28. jula, na platou ispred BBI centra gdje će biti postavljena bina, nastupiće foklorni ansambli iz Sarajeva i Hrvatske.

Koncertom u sarajevskoj Vijećnici pod nazivom "Pozdrav iz Austrije“ orkestar Sarajevske filharmonije 1. jula otvoren je 20. festival "Baščaršijske noći".

Festival traje do 31. jula kada će na platou ispred BBI centra, u centru grada, grupa Regina održati koncert kojim će obilježiti 25 godina rada na muzičkoj sceni.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop