• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ejmi, Kurt i Pako na platnu SFF-a

U okviru programa Laško Summer Nights publika 21. Sarajevo Film Festivala će imati priliku pogledati najzanimljivija ostvarenja koja plijene pažnju filmske i muzičke javnosti.

  U okviru programa Laško Summer Nights publika 21. Sarajevo Film Festivala će imati priliku pogledati najzanimljivija ostvarenja koja plijene pažnju filmske i muzičke javnosti.

Tako će u udobnosti ležaljki i piknik atmosferi pod otvorenim nebom kina Vatrogasac moći pogledati osam filmskih ostvarenja.

Veliku pažnju plijeni “Amy”, film o Ejmi Vajnhaus, džez umjetnici koja je pisala i pjevala iz srca te pomoću svog muzičkog talenta analizirala vlastite probleme. Ovaj dokumentarac je pun do sada neviđenih snimaka sa početka Ejmijine karijere, kao i trenutke kada je bila na vrhuncu ili na dnu. Film je režirao Asif Kapidia.

Film “Cobain: Montaža pakla” je prijča o jednom od najuticajnijih muzičara devedesetih godina Kurtu Kobejnu. Ovaj dokumentarni film, prvi koji je odobrila njegova porodica, priča njegovu priču - od početaka, preko uspjeha kao pjevača grupe Nirvana, do problema s drogama i same smrti muzičara. Film je režirao Brett Morgen koji je napravio intiman prikaz života i umjetnosti ovog legendarnog pjevača koji se rijetko otvarao medijima.

Još jedna priča o istinskom umjetniku s gitarom je film “Paco de lucia: Potraga”. Film počinje prikazom “rutine umjetnika”, ali se razvija kao putovanje u njegovu prošlost, uspomene i glavne događaje koji su doveli do toga da revolucionizira flamenco... Film potpisuje Curro Sánchez.

Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Publika u Vatrogascu će imati priliku da pogleda i film “Jedan dan u Sarajevu” Jasmile Žbanić. Priča je to o atentatu na Franca Ferdinanda 28. Juna 1914. Godine, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. Film jedan dan u Sarajevu kroz materijale koji su snimili građani Sarajeva (mobilnim telefonima i malim kamerama), govori o različitim aspektima događaja toga dana, te koristi snimke igranih scena iz filmova o atentatu...

Osim navedenih, u sklopu ovog programa će biti prikazano njemačko ostvarenje više režisera “B-film: požuda i zvuci Zapadnog Berlina 1979-1989”. Dokumentarac je to o muzici, umjetnosti i haosu u Zapadnom Berlinu osamdesetih godina prošloga vijeka: zidom ograđen grad u gradu postao je kreativni kotao sub i pop kulture. Režiju potpisuju Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange.

Film “Citizenfour”gledateljima omogućava pristup hongkonškom susretu filmske autorice Laure Poitras i novinara Glenna Greenwalda sa Edwardom Snowdenom, a tokom kojeg im je on predao povjerljive dokumente o masovnom kršenju prava na privatnost od strane američke Nacionalne sigurnosne agencije, NSA. Kada ju je Snowden kontaktirao u januaru 2013. godine koristeći se pseudonimom Citizenfour, Poitras je već dvije godine radila na filmu o nadzoru komunikacija...

Američki film “Čopor” je dokumentarni film o braći Angulo koji kompletno djetinjstvo provode u stanu na Manhattanu, potpuno izolirani od društva, učeći o svijetu isključivo putem filmova koje gledaju. Međutim, sve se u potpunosti mijenja kada jedan od njih odluči pobjeći iz stana, a zatim i ostala braća požele izaći u svijet i prilagoditi se društvu o kojem su dotad učili samo preko televizijskog ekrana. Film je režirala Crystal  Moselle.

“Jedna njemačka mladost” je priča o mladoj demokratiji Zapadne Njemačke 1960-ih godina koja se stidi svoje nacističke prošlosti i uvučena je u ulogu imperijalističke i kapitalističke predstraže koja se suočava sa svojim komunističkim dvojnikom. Poslijeratna generacija, u direktnom sukobu sa očevima, pokušava pronaći svoje mjesto. Studentski pokret je eksplodirao 1966. godine. Pas de deux između studenata i vlade se pogoršao i radikalizirao učesnike u postepenoj eskalaciji nasilja i odmazdi. Ova uzavrela omladina iznjedrila je novinarku Ulrike Meinhof, režisera Holgera Meinsa, studente Andreasa Baadera i Gudrun Ensslin, te advokata  Horsta Mahlera. Kad se studentski pokret srušio krajem 1968. godine, ostali su izolirani u svom radikalizmu i očajnički su tražili načine za nastavak revolucionarne borbe...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop