• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Banjaluci prikazan film "Djeca"

Autor SRNA

U "Multipleks Palasu" u Banjaluci večeras je održana projekcija dokumentarnog filma "Djeca" koji na autentičan način predstavlja svjedočenje četvoro preživjelih roditelja koji su u odbrambeno otadžbinskom ratu izgubili po troje djece.

 U Banjaluci prikazan film "Djeca" Izvor: mondo.rs/arhiva
Izvor: mondo.rs/arhiva

Autor filma "Djeca" Denis Bojić rekao je da ovaj film nosi priču koju samo život i rat mogu da iznjedre, a koja govori o bolu majki i očeva koji su izgubili djecu u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Ovo je nezamisliv bol koji guši sve ljudsko u čovjeku, bol od kojeg ne smijemo i ne možemo bježati", rekao je Bojić.

On je dodao da je ideja bila da se uradi ljudska priča i da se kroz jedno nemjerljivo trpljenje životnog tereta i kroz jednu od najvećih srpskih tragedija snimi film koji će biti razumljiv svakome i koji će trajati.

"Ovo je film koji se bavi kulturom sjećanja", naglasio je Bojić.

Srpski režiser Darko Bajić rekao je da društvo mora da se zalaže za to da stvari koje se brzo zaboravljaju ostanu zabilježene na filmskoj traci za generacije koje dolaze.

On je poručio da će svako ko pogleda film postati bogatiji na način da će ih to voditi ka tome da na svaki mogući način izbjegavaju sukob sa ljudima iz okruženja.

Generalni direktor RTRS Draško Milinović rekao je da su se u pripremi ovog filma vodili time da treba saosjećati sa bolom roditelja koji su izgubili djecu za stvaranje Republike Srpske.

On je dodao da film govori o istini koja nije trebala čekati 20 godina da bi bila ispričana, te je posebno zahvalio porodicama koje su smogle snagu da ispričaju svoju priču s obzirom na veličinu bola koju nose.

"Ovim filmom smo zajedno ostavili trajno sjećanje na vašu djecu - heroje Republike Srpske", rekao je Milinović.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je podržao snimanje filma.

Projekciji filma "Djeca" prisustvovali su predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, poslanici i ministri, te ostali predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života Republike Srpske.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop