• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Murali samo "u skladu sa kulturom i tradicijom"

Autor mondo.ba

Na nekoliko lokacija u Banjaluci od naredne godine gledaćemo nove murale, ali njihove teme moraće biti "u skladu sa našom kulturom i tradicijom"

 Banjaluka postaje galerija na otvorenom! Izvor: MONDO/kolaž

U planu je veliki projekat zahvaljujući kojem bi sljedeće godine trebalo da budu uređeni i revitalizovani zapušteni i oronuli objekti u Banjaluci, a na nekoliko lokacija mogli bismo gledati nove murale.

Između ostalog, planirana je umjetnička restauracija i revitalizacija zgrade Elektrotehničkog fakulteta te izrada murala s likovima Nikole Tesle i Mihajla Pupina.

Projekat "Banjaluka od kvART-a do kvART-a" jeste ideja Asocijacije za unapređenje i promociju turizma, umjetnosti i kulture (AUPTUK), koja je dobila i načelnu podršku predstavnika grada, piše "Press RS".

"Ovim projektom bi pojedini dijelovi grada, pojedina naselja, dobili neko svoje mjesto posvećeno umjetnosti. Na taj način bi turisti i umjetnici koji dođu u Banjaluku imali priliku da ta mjesta obiđu. Riječ je o dugoročnom, višegodišnjem projektu, koji bi bio realizovan etapno, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava i saradnje s gradskim vlastima, a u njegovoj realizaciji bi učestvovali eminentni umjetnici iz Srbije i Srpske", rekao je za Press Milenko Lakić iz ove asocijacije.

U planu je da bude realizovano 40 manjih i većih projekata, a jedan od značajnijih je “Drugi kvART”, koji podrazumijeva restauraciju prolaza - pasaža u centru grada.

"To bi bila svojevrsna 'kult-info-tur galerija' sa izložbenim vitrinama gradskih institucija kulture, ali i oglasnim pločama s turističkim događajima. To bi bila svojevrsna galerija na otvorenom, gdje bi umjetnici mogli izložiti svoje radove. Umjetničko rješenje novog izgleda pasaža urađeno je na temu Japana i njegovih parkova, koji su mjesto okupljanja ljudi. Dobili smo odobrenje kantautorke i slikarke Jadranke Stojaković da koristimo jednu njenu sliku kao temu, a lajtmotiv je trešnjin cvijet, koji predstavlja ljepotu, buđenje i prolaznost", objašnjava Lakić.

TEMATIKA U SKLADU SA NAŠOM KULTUROM

On ističe da će podršku za ovaj megaprojekat tražiti ne samo od grada već i od nadležnog ministarstva te drugih institucija i privatnika.

U planu je i umjetnička restauracija i revitalizacija zidane ograde kod nekadašnjeg Doma JNA u Ulici kralja Alfonsa XIII broj 12. "Treći kvART" organizovaće Centar MIS, koji je dio asocijacije. Riječ je o organizovanju edukativno-ekoloških radionica za djecu i omladinu u vezi sa izradom radova od recikliranih dječjih igračaka.

Radovi udruženja "Flaster"

Banjaluka za sada ima tri murala, koji su nastali zahvaljujući zalaganju članova udruženja "Flaster". Prvi mural nastao je 2014, a ove godine grad je dobio još dva u okviru događaja "Flaster Jam". Sva tri murala nalaze se na Bulevaru vojvode Živojina Mišića u Boriku, a dva ovogodišnja, koja su oslikali poznati umjetnici iz Poljske i Bugarske, izazvali su negodovanje jednog dijela građana, koji smatraju da su murali "suviše mračni", dok su drugi pozdravili njihovu izradu kao veliko osvježenje gradskih fasada.

"Što se tiče murala, tema neće biti samo značajne ličnosti grada i regiona, poput Dositeja Obradovića, Vuka Stefanovića Karadžića, Vase Pelagića, Petra Kočića, Ive Andrića, Meše Selimovića, Skendera Kulenovića i Branka Ćopića. Umjetnici će imati slobodu i da sami odaberu pojedine teme, ali one moraju biti u skladu sa našom kulturom i tradicijom", istakao je Milenko Lakić.

RECIKLAŽA IGRE

Dječje edukativne-umjetničke-ekološke radionice odvijaće se pod nazivom "Reciklaža igre", a djeci će mentor biti Ivan Kocić, akademski umjetnik iz Beograda.

"Igra je jedna od osnovnih, prvih i najvažnijih aktivnosti ljudi. Kako je igra, nesporno, jedan od najvažnijih faktora razvoja djece u čijim rukama počiva budućnost društva, radionica 'Reciklaža igre' koncipirana je na taj način da se kroz igru djeca edukuju o neophodnosti i važnosti procesa reciklaže i zaštite životne sredine", kažu u asocijaciji.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop