• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki "Ikar" zadominirao Borikom (FOTO)

Autor mondo.ba

Na grandioznom muralu u banjalučkom naselju Borik, koji su uradila dvojica umjetnika iz Poljske, prikazana je savremena interpretacija "Ikara", lika iz grčke mitologije.

 Banjaluka: Završen mural u Boriku "Ikar" Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Mural je nastao na zgradi u Bulevaru Živojina Mišića, a urađen je u okviru projekta "Flaster 05". Na ovom festivalu predviđena je izrada još jednog murala u naselju Borik i to na zgradi u Ulici Majke Knežopoljke.

Ovaj mural oslikaće jedan umjetnik iz Bugarske, a predviđeno je da radovi počnu 28. septembra.

Iz Udruženja "Flaster" kažu da su zadovoljni onim što su uradili Poljaci pod umjetničkim imenima Bec i Zajner u proteklih sedam dana.

"Dobili smo mural koji je po našim ukusima, a i umjetnicima koji su ga radili je veoma drag", rekao je Ivan Kustiruć iz ovog udruženja.

Ovogodišnji projekat "Flaster" posvećen je pokojnoj Tamari Cvetković, Banjalučanki koja je bila jedna od pionira ove umjetnosti u najvećem gradu Republike Srpske.

Grad Banjaluka je podržao projekat oslikavanja murala na stambenim zgradama u Boriku, a projekat je izabran na javnom konkursu.

Mit o Ikaru

Čuveni arhitekta i pronalazač Dedal i njegov sin Ikar bili su zarobljeni u lavirintu kritskog kralja Minosa. Da bi pobjegli sa Krita, Dedal je sebi i svome sinu napravio krila od perja, koja je ulijepio voskom.

Dedal je upozorio Ikara da ne leti suviše visoko, kako mu sunce ne bi istopilo krila. Međutim, mladi Ikar, očaran ljepotom letenja nije ni primjetio kada se suviše približio suncu, vosak se istopio, krila su se raspala i Ikar je pao u more.

Ožalošćeni otac je dugo kružio nad mjestom gdje se Ikar udavio, a onda je, kako legenda kaže, uzletio i stigao na Siciliju.

Evo kako izgleda banjalučki "Ikar":

.............

A, ovako je izgledalo tokom radova:

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mare

Predivno je ovo, razbija monotoniju blokova i stvarno oplemenjuje naselje. Čudi me samo kako one babe dolje nisu protestovale, zvale komunalnu, prijetile štapom, kao što inače rade..,. :D

Mimi

Ja mislila padobranac.

Momo

@Mimi "Ja mislio reka" :D

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop