• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promocija "Korana" popa Miće Ljubibratića

Autori mondo.ba Autori Agencije

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, 5. maja od 18 do 20 sati održaće se promocija 121 godinu starog prevoda "Korana" od Miće Ljubibratića, pravoslavnog sveštenika koji je živio od 1839. do 1889. godine.

 Promocija "Korana" popa Miće Ljubibratića Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Riječ je o prvom prevodu Kurana na južnoslavenske jezike.

Ljubibratić je rođen u Trebinju, a u Dubrovniku je završio klasičnu gimnaziju. Naslov prevoda je "Koran", a preveden je sa francuskog jezika, prema arapskom prevodu Kurana od Alberta Kazimirskog (objavljen u Parizu 1852). Ljubibratićev prevod Kurana je štampan nakon njegove smrti 1895. godine, a reprint Ljubibratićevog prevoda objavila je sarajevska Svjetlost 1990. godine.

Iako su taj prevod muslimani savremenici Ljubibratića karakterizovali kao "čorba čorbine čorbe", a tadašnja ulema i kao antiislamski potez, taj je poduhvat kasnije prihvaćen kao dio kulturne tradicije i pokušaj iskrene saradnje velikih svjetskih religija na ovim prostorima.

U Banskim dvorima biće promovisana i knjiga "Svjetovi Kor'ana" Enesa Karića, a najavljeni su Husein ef. Smajić, Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, zatim akademik Enes Karić, dr. Hilmo Neimarlija, publicista Ivan Lovrenović, Gavrilo Grahovac, bivši ministar kulture i direktor izdavačke kuće "Svjetlost" iz Sarajeva, piše novinska agencija Patria.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop