• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobična saradnja dvoje sarajevskih umjetnika

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Sarajevski umjetnik, Marvelov crtač i ilustrator Enis Čišić i grafička dizajnerka i fotograf Senka Mušić autori su izložbe koja nosi naziv “The Role-Play Project” i koja je otvorena sinoć u glavnom gradu BiH.

 Neobična saradnja dvoje sarajevskih umjetnika Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Riječ je o izložbi koji se bavi kreiranjem karaktera lika sa ciljem izgradnje i očuvanja vrijednosti lika i odnosa gledaoca prema njemu.

“Dok sam bila student Akademije likovnih umjetnosti bila sam veliki fan Enisa Čišića. Svi studenti su se dosta ugledali na njega. Pozvala sam ga da bude dio mog diplomskog projekta, gdje mi je bio model. Onda sam ga usput pitala da li bih mogla, na osnovu njegovih skica koje sam vidjela ranije, radim neke fotografije. On je pristao i došli na ideju da napravimo projekat u okviru koga ćemo jedno drugo inspirisati i raditi zajedno. Projekat se produžio na više mjeseci i na sedam likova i preko 20 modela. Zadovoljni smo i želimo da nastavimo”, rekla je za MONDO Senka Mušić.

Ovaj projekat karakteriše višeslojnost i predstavlja izvor inspiracije umjetnicima, te kroz međusobnu saradnju i dva različita medija pomjeraju granice koncepta određenog lika.

“Ja sam radio crteže, a onda je Senka koristila svoje modele, šminkala ih na osnovu dizajn skice i pravila fotografije. Te fotografije, odnosno likovi koje je ona “oživjela” su meni bili inspiracija da radim malo detaljnije skice. Tako smo jedno drugo inspirisali i i mislim da je ovo najbliže koncept dizajnu ili karakter dizajnu koji se priprema za video igrice ili filmove, gdje bukvalno imate proces: crtež-skica, fotografija kao finalni proizvod i onda opet nekakve ilustracije koje su detaljnije”, kazao je Čišić za MONDO.

Izložba će ostati kao stalna postavka na adresi Trg Fra Grge Martića 4/2, kod sarajevske Katedrale.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miroslav

Izložba izgleda baš interesantn, a evo prvi put čujem da neko radi za Marvela iz BiH, što je za svaku pohvalu!

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop