• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Ukradena bista Isaka Samokovlije

Autor mondo.ba

Skulptura istaknutog književnika Isaka Samokovlije nestala je iz parka Trg oslobođenja Alija Izetbegović u Sarajevu, gdje se nalazila zajedno sa skulpturama drugih književnika.

Uz skulpturu Samokovlije, u ovom parku nalaze se i biste Meše Selimovića, Veselina Masleše, Ive Andrića, Maka Dizdara, Branka Ćopića, Rodoljuba Čolakovića i Skendera Kulenovića.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić oštro je osudio krađu biste istaknutog bh. književnika, dodajući da ovo nije prvi put da se skrnave biste zaslužnih građana ove zemlje i grada Sarajeva (nedavno su ukradene biste ispred likovne akademije Mice Todorović i Voje Dimitrijevića).

Istakao je da to ukazuje na potrebu češćeg obilaska policijskih patrola na područjima na kojima vandali uništavaju spomenike, spomen-obilježja, te na taj način narušavaju ugled Grada Sarajeva, saopšteno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Isak Samokovlija po zanimanju je bio doktor, rođen je u Goraždu 1889. godine, a umro u Sarajevu 1955. godine. Pisao je o životu bosanskohercegovačkih Jevreja, a njegova najpoznatija djela su "Nosač Samuel", "Hanka", "Od proljeća do proljeća", "Plava Jevrejka"...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop