• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije gledale predstavu "na svoju odgovornost"

Autor mondo.ba

Stotinjak građana Sarajeva okupilo se večeras ispred Narodnog pozorišta negodujući zbog otkazivanja javnog izvođenja predstave "Naše nasilje i vaše nasilje". Ulaz u pozorište ipak dopušten ljudima sa kartama "na vlastitu odgovornost"

Stotinjak građana Sarajeva okupilo se večeras ispred Narodnog pozorišta kako bi mirnim protestom iskazali negodovanje zbog otkazivanja javnog izvođenja predstave "Naše nasilje i vaše nasilje".

Pod pritiskom publike, iz Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS na kraju su ipak dozvolili da vlasnici ulaznica mogu pogledati predstavu.

Iz Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS, danas je stigla informacija da predstava javno neće biti ni izvedena zbog, kako je navedeno, netačnih navoda o vrijeđanju religijskih osjećanja koji su rezultirali pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS.

Iz tog razloga, večeras su ispred zgrade Narodnog pozorišta u Sarajevu večeras bile prisutne pojačanje policijske snage, a kako je za N1 ispričala sarajevska glumica Maja Salkić, ovo što se danas dogodilo je nedopustivo.

"Znam da je predstava otkazana, tu sam da bih pružila podršku kolegama glumcima. Ovo je nedopustivo, slijedi nam inkvizicija", kazala je ona.

Organizatori festivala MESS ranije danas odlučili su da otkažu javno prikazivanje ove predstave, a nakon upućenih prijetnji neimenovanih grupa i pojedinaca.

"Prijava dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te natpisi u hrvatskoj štampi, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH", stoji u saopćenju Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Pojačane policijske snage

U centru Sarajeva danas su bile pojačane policijske snage. U gradu je bio vidljiv veći broj pripadnika MUP-a KS koji su bili raspoređeni oko zgrade Narodnog pozorišta.

Iz MESS-a kažu kako su netačni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike festivala.

"Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Evropske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS. Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta", stoji u saopštenju.

Iz MESS-a dodaju da su oni koji su učestvovali u netačnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta uzrokovali direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici, prenosi Klix.ba.

Predstava je djelo Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a režiju potpisuje Oliver Frljić.

...
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop