• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ranku Risojeviću nagrada "Pjesma nad pjesmama"

Autor SRNA

Banjalučkom književniku Ranku Risojeviću uručena je večeras nagrada "Pjesma nad pjesmama" za 2017. godinu koju dodjeljuje mrkonjićki "Klub umjetničkih duša" povodom 16. Međunarodnog konkursa ljubavne poezije o temi "Nostalgija ljubavi".

Nagrada je Risojeviću dodijeljena za pjesmu "Ona" i cjelokupan ljubavni opus, a odluku je donio žiri čiji je predsjednik Radmilo Radovanović, te članovi Matija Bećković i Slobodan Ćoćkalo.

Risojević je rekao da je ideja ove nagrade izvrsna i velika, jer je ljubav pokretač svega živog, što je posebno dominantno kod čovjeka.

"S jedne strane, imamo putenu, tjelesnu ljubav, a s druge onu jevanjđeosku, ljubav prema drugim ljudima, koja je kao milosrđe. I između toga dvoga se smjestila pjesma velika `Pjesma nad pjesmama`, koja već 2000 godina predstavlja nedoumicu, zašto će ona u Bibliji, a ne bavi se crkvenim stvarima, nego svetovnim", dodao je Risojević.

On je dodao da su mnogi veliki pjesnici stvorili poeziju iz gubitka voljene osobe ili nemogućnosti da budu sa voljenom osobom i da sve te mogućnosti predstavljaju veliko polje poezije.

"Klub umjetničkih duša" je povodom Dana zaljubljenih organizovao književno veče na kojem su, osim Risojevića, pjesme čitali i drugi nagrađeni pjesnici.

Na 16. Književni konkurs, koji je "Klub umjetničkih duša" raspisao prije mjesec dana o temi "Nostalgija ljubavi", prijavila su se 352 autora sa 1.690 pjesama iz svih dijelova bivše Jugoslavije, iz Bugarske, Makedonije, Švedske, Austrije, Australije, Japana, Njemačke, Novog Zelanda.

Predsjednik "Kluba umjetničkih duša" Slobodan Ćoćkalo rekao je da je ovaj konkurs postao prepoznatljiv i da svake godine imaju sve više zainteresovanih.

"Imamo tri starosne kategorije u vrednovanju - djeca, mlade nade i afirmisani pjesnici. Ovo je prilika da i oni anonimni pokažu svoj rad i talenat. Sve nagrađene pjesme će se naći u `Zborniku ljubavne poezije`, a do sada ih je objavljeno šest", naveo je Ćoćkalo.

On je naglasio da je za 16 godina na ovom konkursu učestvovalo 2.176 pjesnika sa 7.689 pjesama.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop