• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubitelji stripa ovo neće propustiti

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

U petak u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje u Laktašima biće otvoren jubilarni, deseti po redu "Salon stripa Laktaši 2017."

Ovo je jedini međunarodni salon stripa u BiH koji se organizuje zahvaljujući laktaškoj kulturnoj ustanovi i entuzijazmu već legendarnog strip crtača iz Laktaša, Milorada Vicanovića Maze, koji kaže da prije 10 godine uopšte nije razmišljao o tome da bi festival stripa mogao potrajati toliko dugo.

"Sigurno da nismo na početku mislili o tome koliko će to trajati i nismo znali da će tako daleko stići, ali ispostavilo se da postoji interes. Velike zasluge nosi direktorica Centra za kulturu i obrazovanje u Laktašima, Slađana Čovičković koja se zalagala da festival potraje. Ova institucija gostima obezbjeđuje smještaj i hranu, pa uz entuzijazam i energiju i nije potrebno previše sredstava da se ovakva manifestacija organizuje," rekao je Vicanović.

Publika je pokazala da Salon stripa itekako ima zbog koga da postioji. Ko je jednom posjetio laktašku galeriju u vrijeme salona mogao se uvjeriti u sjajnu i živahnu atmosferu.

"Kao i sa svakom novom stvari ili novim događajem problem je naviknuti ljude na postojanje i trajanje nečeg nesvakidašnjeg, pogotovo nečeg kao što je salon stripa. Glavnu ulogu tokom Salona uvijek ima radionica stripa gdje se mladi kreativni ljudi druže sa profesionalcima, bilo da su zainteresovani za crtanje stripa ili ilustracija." Kaže Vicanović za MONDO.  Ljubitelji crtanja svih uzrasta treba da znaju da se radionice održavaju u petak i subotu od 12:00 – 20:00.

Učesnici

Učesnici 10. Salona stripa Laktaši su: Dražen Kovačević, Leonid Pilipović, Vladimir Aleksić, Filip Andronik, Emir Pašanović, Senad Mavrić, Milan Drča, Borislav Maljenović, Milenko Bogdanović, Zdravko Jandrić, Marko Stojanović, Kenan Halilović i Desimir Miljić.

 Popularni Maza je pun hvale za mlade crtače, a mnogi od njih mu sugerišu da bi Salon trebalo da se održava češće, a ne samo jednom godišnje.

"Među tim mladim kreativcima najviše je osnovaca i srednjoškolaca pa nisu još u uzrastu kada bi mogli biti profesionalci, ali neki od njih sarađuju sa starijim kolegama. Mnogi od njih godinama dolaze i čak misle da je šteta što se salon ne dešava češće tokom godine. Zanimljivo je da neki ljubitelji stripa u Banjaluci i ne znaju za ovaj salon pa je dobra prilika da ih obavijestimo," rekao nam je jedan od rijetkih profesionalnih strip crtača u BiH, koji je već sedam godina prisutan na strip sceni u Francuskoj gdje su mu objavljena 22 albuma. Vicanovićeve stripove vidjela je i publika u Holandiji, Njemačkoj, Indiji, SAD i Japanu.

Povodom jubileja, ove godine organizatori su uveli i neke nove sadržaje kako bi upotpunili i obogatili ponudu za učesnike i posjetioce Salona stripa. Tako će na svečanom otvaranju, u petak u 20 časova, nastupiti stendap komičar i strip autor Filip Andronik.

Svi koji dođu će imati priliku da uživaju u berzi stripa i predstavljanju novih strip izdanja kao i radionicama i druženju. Pripremljene su tri izložbe: "10 godina salona stripa, Laktaši"; "Vekovnici - 10 godina serijala", ali i izložbu maketa maketarskog kluba "Kastel" Banjaluka

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop