• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kočićeva nagrada Kolji Mićeviću

Autor SRNA

Književnik Kolja Mićević dobio je Kočićevu nagradu za ovu godinu za cjelokupno književno djelo, pod kojim se naročito podrazumijeva njegov pjesnički i prevodilački opus, te njegovu mahom esejističku prozu.

 Kočićeva nagrada Kolji Mićeviću Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Spomenik Petru Kočiću
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Predsjednik žirija Stevan Tontić naveo je da, osim jezika, Mićevića sa Kočićem povezuje i slobodarski duh, kao i to što se bavio Kočićevim djelom, ističući raznovrsnost i ljepotu piščevog jezika.

"O Kočiću je nadahnuto pisao i o njegovoj književnosti držao predavanja studentima slavistike u Parizu. To je autor koji je nesumnjivo dostojan da bude ovjenčan Kočićevom nagradom", rekao je Tontić.

On je dodao da time i grad Banjaluka vraća dio duga prema svom već znamenitom pjesniku i prevodiocu, muzikološkom piscu posebne vrste.

Kolja Mićević rođen je 1941. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je diplomirao na čuvenoj Katedri za svjetsku književnost.

U obrazloženju žirija navedeno je da je Mićević, baveći se vrlo aktivno pisanjem i prevođenjem već više od 50 godina, stvorio književni opus zavidnih dimenzija, ne samo po broju objavljenih naslova, nego i po raznovrsnosti zastupljenih žanrova.

Članovi žirija za Kočićevu nagradu bili su Ranko Pavlović i Miljko Šindić, a na raspisani konkurs stiglo je šest prijedloga, od kojih su u uži izbor, osim nagrađenog, ušli Stevka Kozić Preradović, Nenad Grujičić i Tihomir Levajac.

Kočićeva nagrada biće uručena na Svečanoj akademiji u okviru manifestacije "Kočićev zbor".

Nagrada "Zmijanjče" za najboljeg mladog pisca dodijeljena je Ani Mirjani Brdar iz Brezičana kod Prijedora.

Predsjednik žirija za ovu nagradu Ranko Preradović rekao je da su radovi na konkurs stigli iz cijele Republike Srpske, te da je najviše bila zastupljena poezija.

"Ova nagrada budi našu književnu budućnost još u osnovnim školama, što predstavlja njen veliki značaj", istakao je Preradović.

Osim povelja, nagrađeni će i dobiti novčane nagrade i to 3.000 KM laureatu nagrade "Petar Kočić" i 500 KM za nagradu "Zmijanjče".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop