• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREDIVNO: Digitalna posveta ljubavi Milke i Petra!

Autor mondo.ba

Izdavačka kuća Imprimatur postavila je neku vrstu "digitalnog spomenika" Milki Kočić, supruzi našeg velikog pisca Petra Kočića, kako bi njihovu životnu priču koliko-toliko približila novim generacijama.

O Milki Kočić se malo šta zna, iako je Petru bila inspiracija i podrška.

Na početnoj fotografiji se nalaze Petar i Milka sa njenim roditeljima. Fotografija je napravljena u Jošavci kod Čelinca 1903. godine i predstavlja do sada najstariju poznatu fotografiju napravljenu u Čelincu, ali priča o Petru i Milki započinje još 1899. godine u Banjaluci. Tada se upoznaju i od tog trenutka kreće njihovo dopisivanje.

Evoluciju njihove ljubavi i razvoj njegove bolesti moguće je pratiti čak i preko njegovih potpisa. U prvim pismima punim ljubavi on se potpisuje kao "Tvoj Pero" ili "Tvoj Kočo", ali kasnije, kad joj piše iz Duševne bolnice, on se potpisuje kao "Petar Kočić, narodni poslanik i srpski književnik" i umjesto poljubaca i zagrljaja, kao na početku, on joj šalje "srpske pozdrave".

Malo je poznata činjenica da je Milka nakon Petrove smrti rekla: "Biću udovica 50 godina, a onda ću da umrem". I tako je bilo.

Na stranici Milka.imprimatur.in možete da pročitate prepisku Milke i Petra, koja je predstavljena kao svojevrsni "timeline" njihove ljubavi i veze.

"Cilj nam je bio da što vjernije predstavimo vrijeme u kojem su živjeli i nevjerovatne teškoće koje su njih dvoje kroz život morali savladavati. Kroz ovaj sajt možete ploviti hronološki, a možete i na preskok, kako god želite.

O Petru se uglavnom sve već zna. Njegovi govori su zapisani, njegova pismu su sačuvana, njegova djela su pomno analizirana, ali o njoj se malo šta zna, iako se njen lik pojavljuje s koje god strane krene da ulazite u njegovo djelo. Ona mu je bila inspiracija i podrška, ali u biografijama se njen lik slabo pojavljuje. Cilj ovog sajta je da skrene pažnju na nju", kaže za MONDO Boris Maksimović iz izdavačke kuće Imprimatur, jedan od kreatora ove predivne stranice, uz Borisa Gverića i Bojana Kaurina iz "Firm Kontol".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop