• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas turistička atrakcija, a nekada...

Autor mondo.rs

Luvr je otvoren kao muzej na današnji dan, 10. avgusta 1793. godine i kao takav je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija. Ali, znate li šta je Luvr bio pre nego što je postao muzej?

Čuveni francuski Luvr je bio kraljevska palata više od dva veka, pre nego što ga je francuska revolucionarna vlada pretvorila u muzej. Danas se upravo tamo nalazi najbogatija kolekcija umetničkih dela, a mnoga od njih predstavljaju ljudsku civilizaciju i kulturu staru i do 11.000 godina.

Palatu Luvr počeo je da gradi kralj Fransoa I 1546. godine, na mestu tvrđave Luvr koju je izgradio kralj Filip II. Kralj Fransoa I je inače bio obožavalac umetnosti, a ovu palatu je odabrao kao svoju rezidenciju. Njegovi naslednici su proširivali kolekciju umetničkih dela u palati, a tome su najviše doprineli Luj XIII i Luj XIV u 17. veku. Međutim, Luj XIV je za svoju rezidenciju izabrao dvorac u Versaju, a palata Luvr je služila samo za izlaganje umetničkih dela.

Otprilike u tom periodu je javnost počela da insistira da se Luvr otvori kako bi narod mogao da vidi kraljevska umetnička dela. Didro, francuski pisac i filozof bio je jedan od "glasnijih" zagovornika da se palata otvori kao nacionalni muzej.

Iako je kralj Luj XV povremeno otvarao vrata Luvra za javnost, tek je francuska revolucionarna vlada 10. avgusta 1793. godine odlučila da nekadašnja palata postane muzej.

Kolekcija umetničkih dela u Luvru je rapidno rasla, a ostalo je istorija! Luvr, koji je osamdesetih i devedestih godina prošlog veka renoviran, danas je najposećeniji muzej na svetu i jedna je od najvećih turističkih atrakcija.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop