• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SJAJNO: Ovo je bila poslednja želja Terija Pračeta

Autor mondo.rs

Pisac i "Vitez od mašte" ostavio je asistentu neverovatnu poslednju "misiju"!

 SJAJNO: Ovo je bila poslednja želja Terija Pračeta Izvor: YouTube/MONDO

Veliki ser Teri Pračet prerano nas je napustio 2015. u 66. godini, ostavivši za sobom 40 divnih knjiga fantazije namenjene i deci i odraslima.

Pisac velike mašte i velikog srca pre osam godina je objavio da ga je pogodila strašna bolest, oblik Alchajmera koji samo u retkom broju slučajeva pogađa ljude pre 65. godine. Iako je Teri nakon dijagnoze počeo da se zalaže za asistirano samoubistvo, odnosno eutanaziju, njegova porodica saopštila je da je preminuo od komplikacija usled Alchajmera izazvanih jakom infekcijom pluća.

Dosledan sebi, Pračet je sa svojim bližnjima udesio da se na njegovom Twitter nalogu objavi vest o njegovoj smrti, i to kao pričica u nastavcima. Ako ste čitali Pračetova dela, znate da Smrt "priča" velikim slovima, pa je potresno poslednje "poglavlje" osvanulo na njegovom Twitteru pre reči koje su zaista označile kraj.

Svom asistentu Robu Vilkinsu ostavio je neobičnu poslednju želju - da hard disk sa njegovim nedovršenim romanima sravni sa zemljom uz pomoć parnog valjka.

I Rob ga je poslušao.

Vilkins je objavio da je ispunio Terijevu želju, a onda su njegove naloge na društvenim mrežama "zatrpali" Pračetovi fanovi užasnuti činjenicom da nikada neće pročitati poslednjih deset knjiga.

Ipak - tako je želeo pisac.

Bio je jedan od najpoznatijih pisaca fantastike a svetsku slavu stekao je prvim romanom o Disksvetu koji je napisao 1983. godine. Ukupno ih ima 40 i bazirani su na magičnom svetu ravnom kao ploča koji nose četiri slona, koji stoje na leđima džinovske kornjače.

Karijeru je počeo kao novinar, radio je kao portparol, ali je sve napustio kada je počeo pisanje romana o Disksvetu. Govorio je da je "pisanje najveća zabava koju čovek može sebi da priušti".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop