• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dobri umjetnici kopiraju, veliki kradu!" (VIDEO)

Autor mondo.rs

Na današnji dan, 25. oktobra 1881. godine rođen je umjetnik koji je stvorio na hiljade djela, bio sujevjeran i mijenjao stil svaki put kada bi se zaljubio u drugu ženu

Karijera Pabla Pikasa trajala je decenijama, i iznjedrila je hiljade djela među kojima su "Gernika", "Gospođice iz Avinjona", "Stari gitarista"...

Njegov privatni život bio je jednako interesantan - obožavao je umjetnost, boemski život i žene. Upravo su one u velikoj mjeri uticale na njegov stvaralački proces i predstavljale nepresušni izvor inspiracije - Olga Koklova, Mari Tertez Valter, Dora Mar...

Pikaso je mijenjao stil svaki put kada upozna neku novu ženu koja mu je bila muza i model.

Jednom prilikom je rekao:

"Lijepe žene su potrebne sаmo ljubаvnicimа i slikаrimа bez mаšte", ali i:

"Postoje dvije vrste žena - boginje i otirači"

Prijatelji su govorili da je Pikaso bio izuzetno sujevjeran čovjek, i da je za to kriva prva supruga Olga, ruska balerina. Zahvaljujući njoj čitavog života je smatrao da su skraćivanje noktiju i kose veoma opasni i to je obavljao isključivo sam, nad vodom.

Vjerovao je da će onaj ko bude posjedovao dio njegove kose ili noktiju, steći veliku duhovnu moć nad njim.

Bio je sin Hosea Ruiza Blanka, profesora crtanja, i Marije Pikaso Lopez. Njegovo neuobičajeno interesovanje za crtež je počeo vrlo rano, negdje u 11 godini, kada je postao učenik svog oca u Korunji, gdje se porodica premjestila 1891. godine.

Pikasov otac je odlučio da podredi svoje umjetničke ambicije sinu, dovodeći mu modele i podržavajući ga u ostvarenju njegove prve izložbe kada je imao samo 13 godina.

"Majka mi je uvijek govorila: 'Ako si vojnik, postani general. Ako si sveštenik, postani Papa'. Umjesto toga, ja sam bio slikar, a postao Pikaso".

U Barseloni, gdje je pohađao školu, kao i u Madridu, gdje je bio svakodnevni posjetilac muzeja Prado, zanimalo ga je sve u vezi sa slikarstvom, a sanjao je i o Parizu, gde napokon stiže u oktobru 1900. godine.

U istoriji slikarstva malo je “državnih udara” koji se mogu mjeriti s onim što ga je Pablo Pikaso ostvario 1907. godine, kada je svojim zapanjenim prijateljima pokazao “Gospođice iz Avinjona", sliku na kojoj je svijet predstavio kao u razbijenom ogledalu. Pikaso je bio pokretač i inspirator slikarskih smijerova kao što su kubizam i sugestivni ekspresionizam koji predstavljaju pravi revolucionarni prevrat u modernoj likovnoj umjetnosti.

O slikarstvu je govorio ovako:

"Trebalo mi je četiri godine da naučim da slikam kao Rafael, a cijeli život da počnem slikati kao dijete"

"Dobro umjetnici kopiraju, veliki umjetnici kradu"

"Slikarstvo je samo drugi način da vodite dnevnik".

"Slikаrstvo je zаnаt slijepcа, koji ne slikа ono što vidi nego ono što osjećа, ono što sаm sebi kаže o onome što je vidio".

Ali i...

"Dajte mi muzej i ja ću ga napuniti"

Ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Bio je otac četvoro djece. Posljednje dijete, Palomu, dobio je u svojoj 68. godini.

Paralelno sa slikarstvom Pikaso se posvećivao i skulpturi, prije svega u godinama oko 1907. kada je stvarao pod uticajem kubizma, zatim oko 1930. godine i u drugim razdobljima njegovog stvaranja.

Pikaso je napravio preko 6000 slika, skulptura i crteža. Njegove slike danas vrijede milione.

Umro je 1973. kada mu je otkazalo srce za vrijeme napada gripa.

O životu i ljudima je govorio ovako:

"Sve što možeš da zamisliš, možeš i da ostvariš"

"Ko hoće - nađe način, ko neće - nađe opravdanje"

"Djeca su umjetnici, problem je ostati umjetnik i kad porasteš"

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop