• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milovan Danojlić dobitnik Dučićeve nagrade

Pjesnik Milovan Danojlić dobitnik je Dučićeve nagrade za 2010. godinu, odlučio je žiri "Dučićevih večeri poezije".

 Milovan Danojlić dobitnik Dučićeve nagrade Izvor: MONDO

U obrazloženju odluke stoji da je Danojlić, sa oko 80 naslova, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pjesnika, stvaralac bogatog opusa, koji nastaje više od pola vijeka u raskošnom registru formi i izraza.

"Danojlić pjesmu doživljava po sopstvenim riječima kao najviši ispit iskrenosti i krunu ozbiljnog suočavanja sa sobom i svijetom. Uporno posmatranje i tačno govorenje su osnovna Danojlićeva poetička načela", navodi se u obrazloženju žirija koje je pročitao načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk u srijedu naveče na Svečanoj akademiji u okviru manifestacije "Dučićev dan".

Milovanu Danojliću nagrada će biti uručena na ovogodišnjim "Dučićevim večerima poezije".

Program ovogodišnje trodnevne kulturne manifestacije "Dučićev dan" , koja se večeras završava u Trebinju, u znaku je pjesnika Ljubomira Simovića, dobitnika Dučićeve nagrade za 2004. godinu. 

"Jovan Dučić je pejzažima i svjetlostima ovih krajeva ispunio i jezikom ovdašnjeg naroda ispjevao svoju veliku poeziju", rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, da je Dučić rođen u nekom drugom mjestu bio bi drugačiji, govorio nekim drugim jezikom i bio, opet, veliki pjesnik, ali ne bi bio i univerzalniji.

Simović je naglasio da je Trebinje Dučiću dalo dovoljno znakova koji će ga dovesti do univerzalnih pitanja i istina.

"Dučićevo djelo nas okuplja u oktobru, kada su `Dučićeve večeri poezije`, ali i u aprilu na `Dučićev dan` kada se vraćamo laureatima Dučićeve nagrade. Uvjereni smo da kroz njihova djela najpotpunije i najutentičnije na jedan sasvim drugi način progovara Jovan Dučić", rekao je načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su Ranko Slijepčević uz klavirsku pratnju Božidara Vučura, etno grupa "Trag", hor "Tribunia", primadona Beogradske opere Nataša Jović, prvak beogradskog Narodnog pozorišta Nebojša Kundačina, prvak Beogradske opere Dejan Maksimović, prof. Aleksandar Jovanović i Nevena Spasović Živković.                

(MONDO/Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop