• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prst faraona Akenatona vraćen u Egipat

Jedan švajcarski naučnik vratio je Egiptu nožni prst sa mumije faraona Akenatona, oca legendarnog Tutankamona, saopštile su egipatske vlasti.

 Prst faraona Akenatona vraćen u Egipat Izvor: MONDO

Prst, ukraden 1907. prilikom analize kostiju, vraćen je na ceremoniji potpisivanja sporazuma o vraćanju antikviteta koji su potpisali Egipat i Švajcarska, navodi egipatski Vrhovni savjet za antikvitete.

"Sada kada je prst ponovo u Egiptu, biće izložen u Egipatskom muzeju u Kairu", navodi savjet i dodaje da se pouzdano zna da prst pripada skeletu Akenatona pronađenom u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora.

Akenaton, faraon 18. egipatske dinastije, u februaru je, zahvaljujući analizi DNK, identifikovan kao otac Tutankamona, koji je umro u 20. godini i čije je veliko blago izloženo u Kairu.

Ambasada Švajcarske u Kairu saopštila je da je prst, koji "vrlo vjerovatno" potiče od Akenatonovih ostataka, direktoru Vrhovnog savjeta za antikvitete Zahiju Havasu uručio Frank Reli, naučnik univerziteta u Cirihu specijalizovan za mumije.

Riječ je o "privatnoj inicijativi tog naučnika koji je, zahvaljujući ličnim kontaktima", pronašao prst "u drugoj evropskoj zemlji. Dakle, nije reč o restituciji švajcarske vlade", naveo je neimenovani diplomata, koji nije precizirao o kojoj je zemlji riječ.

Švajcarska je 16. zemlja koja je od 2002. sa Egiptom potpisala sporazum o vraćanju antikviteta ilegalno odnijetih iz te zemlje.

Egipat, za koji je vraćanje antikviteta rasutih širom svijeta stvar od nacionalnog značaja, prošle sedmice je organizovao međunarodnu konferenciju o toj temi.

Ipak, nijedan od šest najznačajnijih antikviteta koje Kairo traži - prije svega bista kraljice Nefertiti izložena u Berlinu i kamen iz Rozete koji se čuva u Britanskoj muzeju - ne nalazi se u Švajcarskoj.

(Beta/MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mihaela

Egipat je najpoznatiji po faraonima i piramidama.Vidi se da Egipćani jako vole i poštuju povijest Egipta.Egipat ima i pustinju,mislim da se zove Sakara.Nekada je i kraljica Kleopatra,vladala Egiptom.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop