• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višegrad: Za obnovu ćuprije 3,5 miliona evra

Agencija za međunarodni razvoj "Tika" iz Turske obezbijedila je 3,5 miliona evra za projekat rekonstrukcije i sanacije Mosta mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu, čija će realizacija trajati godinu dana.

 Višegrad: Za obnovu ćuprije 3,5 miliona evra  Izvor: MONDO

Predstavnici Agencije "Tika" , komisije BiH za saradnju sa Uneskom, Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske i višegradske opštine danas su u Višegradu potpisali protokol o saradnji na sanciji ćuprije.

"Projekat podrazumijeva potpunu sanaciju oštećenih i dosad obnavljanih stubova starog mosta, zatim promjenu kolovoza, ograde i njegovo osvjetljenje kao i uređenje prostora oko ove građevine iz doba otomanske vladavine i zadužbine Mehmed-paše Sokolovića", rekao je direktor Agencije "Tika" Nevzet Ješile.

Na potpisivanju protokola konstatovano je da je dosad urađen obiman projekat sanacije ćuprije na Drini za koji je "Tika" već izdvojila 300.000 evra.

Predsjednik Komisije BiH za saradnju Uneskom Sredoje Nović kaže da Savjet ministara BiH izdvaja značajna sredstva za očuvanje kulturne baštine ove zemlje i da će to učiniti i za ćupriju na Drini.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović objašnjava da Ministarstvo koordiniše aktivnosti preko Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

"Važno je sad da se nadoknadi izgubljeno vrijeme na realizaciji ovog projekta, koji je toliko značajan da će se pamtiti generacija koja ga je ostvarila. Samim tim improvizacija neće biti dozvoljena", naveo je Kasipović.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović kaže da će ova lokalna zajednica finansirati izmještanje vodovodnih cijevi i elektro-instalacija sa ćuprije da obezbjediti sedru i kamen za njenu obnovu.

Most Mehmed-paše Sokolovića na Drini uvršten je na UNESKOVU listu zaštićenih spomenika svjetske kulture u junu 2007. godine.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop