• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Multimedijalna izložba "Ban i Banjaluka"

Muzej RS za 22. april poklanja Banjaluci veliku multimedijalnu izložbu "Ban i Banjaluka - ambijentalni i građanski identitet".

 Multimedijalna izložba "Ban i Banjaluka" Izvor: MONDO

U okviru svečanosti obilježavanja Dana oslobođenja Banjaluke, 22. aprila, Muzej Republike Srpske (RS) poklanja gradu veliku multimedijalnu izložbu "Ban i Banjaluka - ambijentalni i građanski identitet", kojom ova najstarija i najznačajnija kulturna institucija u Srpskoj "otvara" svoj jubilarni program obilježavanja 80 godina postojanja, potvrdila je Srni direktor Muzeja RS Nada Puvačić.

Izložba govori o nasvjetlijem razvojnom periodu Banjaluke iz doba Vrbaske banovine od 1930. do 1941. godine, kada su u ovom gradu stolovala četiri bana, koji su personifikovani u istovjetnoj ideji graditeljstva i stvaralaštva, zanatstva, trgovine i društvenog života, jer je prvi ban Svetislav Tisa Milosavljević izgradio monumentalna zdanja centra Banjaluke, činovničke zgrade, sve kulturne institucije, pa i Muzej Vrbaske banovine, te 150 škola, puteve i zdravstvene ustanove.

"Izložba `Ban i Banjaluka` je multimedijalna izložba primijenjene umjetnosti i govori o građanskom, ali i o ambijentalnom identitu Gospodske ulice i centralnog trga grada koji Banjaluci daju prepoznatljiv pečat", rekla je Puvačićeva.

Ona je naglasila da su potomci starih građanskih i isključivo banjalučkih porodica iz perioda Banovine pozajmili iz porodičnog vlasništva Muzeju RS za ovu izložbu autentične primjere namještaja, odjeće, posuđa, ličnih stvari, fotografija i drugog, što ovoj izložbi daje izuzetan kvalitet.

Prema njenim riječima, na taj su način izložbu "Ban i Banjaluka" načinili sami Banjalučani, stare banjalučke porodice Lazarevići, Sandalj, Jagotinčevi, Tomić, Tošić, Dimitrijević - Perenče, Balaban, Bokan, Matkovski, Đurđević, Stefanović, Vuković, Erceg, Đorđević i mnoge druge.

"Rekonstrukcijom starih fotografija u foto-montaži stvoren je ambijent nekadašnje banjalučke Gospodske ulice, a na realizaciji izložbe je angažovan kreativni tim Muzeja RS, scenograf Narodnog pozorišta RS i arhitekti, što je ovoj izložbi obezbijedilo visok standard ekspozicije i tumačenja izloženog materijala, a izložbu prati autorski kataloga kustosa Slavke Mirosavljević", precizirala je Puvačićeva.

Ona je naglasila da ovom izložbom Muzej RS želi da obogati odjeljenje Istorije umjetnosti, tim više jer su stigli već i prvi pokloni za Stalnu postavku, kao što je svečano odijelo prvog Bana Svetislava Tise Milosavljevića, a iz depoa Muzeja RS nakon 25 godina na svjetlo dana izlazi i fragment Arapske sobe koji takođe pripada građanskoj kulturi iz perioda Vrbaske banovine.

Pokrovitelj jubilarne godine i cijelog programa obilježavanja 80 godina Muzeja RS, koji predviđa pet izložbi tokom ove godine, pet autorskih kataloga i tri publikacije iz istorije Muzeja RS, jeste član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, a centralna proslava biće održana na Dan Muzeja RS, 26. septembra.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop