• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Festival "Zlatna vila " revijalnog karaktera

U Prijedoru će 7. i 8. maja biti održan 10. jubilarni Međunarodni festival horova "Zlatna vila" koji će ove godine imati revijalni karakter.

 Festival "Zlatna vila " revijalnog karaktera Izvor: MONDO

Predsjednik Umjetničkog savjeta Festivala Gojko Rađenović rekao je da će na festivalu nastupiti dosadašnji pobjednici, nosioci plakete "Zlatna vila" ili "Nagrade publike".

"Učestvovaće osam horova i to: Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo `Vila` iz Prijedora, Gradski ženski mladinski hor `Menada` iz Tetova, KUD `Abrašević` iz Beograda, Omladinski kamerni hor Univerziteta kulture i umjetnosti iz Sankt Peterburga, Ženski kamerni hor `Banjalučanke` iz Banjaluke, Mješani pjevski zbor Novo Mesto, KUD `Svetozar Marković` iz Novog Sada i Hor `Belkanto` iz Beograda", najavio je Rađenović na današnjoj konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je prve dvije godine održavanja prijedorski horski festival imao revijalni karakter, a nagrada "Zlatna vila" prvi put je uručena 2003, Akademskom horu "Belkanto" iz Beograda. Naredne, 2004. godine, pobijedilo je Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke, koje će u vrijeme festivala nastupati na horskoj olimpijadi u Kini, pa je alternativa hor "Banjalučanke".

Kao ni "Banjalučanke", ni "Menada" iz Makedonije nije pobjeđivala na "Zlatnoj vili", već je riječ o horu koji će nastupiti umjesto skopskog "Rustika", dvostrukog pobjednika /nagrada žirija i publike/ iz 2005. godine, koji se u međuvremeno raspao.

Miješani pjevski zbor "Novo Mesto" iz Slovenije 2006. osvojio je "Zlatnu vilu", a "Nagradu publike" prijedorska "Vila" koja je naklonost publike pridobila i 2008.

Obje nagrade na sedmom međunarodnom festivalu horova "Zlatna vila" odnio je KUD "Abrašević" iz Beograda, a 2008. godine "Zlatna vila" dodijeljena je KUD-u "Svetozar Marković" iz Novog Sada.

Prošlogodišnji, deveti prijedorski horski festival bio je u znaku ruskog hora iz Sankt Peterburga koji je osvojio naklonost i žirija i publike.

Budžet festivala je 40.000 KM, a osim opštine očekuje se i finansijska pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kao pokrovitelja "Zlatne vile".

Ulaznice za ovogodišnji 10. Međunarodni festival horova "Zlatna vila" na blagajni Pozorišta u Prijedoru u prodaji su od danas, a mogu se kupiti samo u kompletu za obje festivalske večeri po cijeni od 10 KM.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop