• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Nojeva barka "otplovila" iz Turske?

Navodni ostaci Nojeve barke pronađeni u Turskoj nalaze se u Hongkongu, a Turska će pokrenuti istragu da se utvrdi kako su oni tamo dospjeli.

 Kako je Nojeva barka "otplovila" iz Turske? Izvor: MONDO

Turski ministar kulture Ertugrul Ginaj naložio je istragu kojom bi se utvrdile okolnosti u kojima su ostaci drvene strkture koja je, prema tvrdnjama kineskih istraživača, Nojeva barka, iznijeti iz Turske.

"Kako su ti predmeti stigli tamo, u Hongkong?", upitao je Ginaj.

Komadi drveta predstavljeni su na konferenciji za novinare koju je u ponedjeljak u Hongkongu organizovala grupa kineskih istraživača evangelista, poslije ekspedicije na planini Ararat na istoku Turske.

Istraga će obuhvatiti i prisustvo turskih zvaničnika na konferenciji za medije, bez dozvole Ankare, precizirao je ministar.

"S kojim pravom su oni učestvovali na tom događaju?", upitao je Ginaj i dodao da se u principu zalaže za svako istraživanje legendarne barke, pošto je to "dobra stvar za turizam".

Kineski i turski istraživači evangelisti saopštili su u ponedjeljak da su otkrili Nojevu barku na vrhu Ararata. Naveli su da su pronašli ostatke drvene strukture lađe, kao i da su analize ugljenikom pokazale su da su ostaci stari 4.800 godina i da potiču iz doba kada je brod navodno konstruisan.

"Nismo sto odsto sigurni da se radi o Nojevoj Arci, ali smo sigurni 99,9 odsto", rekao je kineski reditelj dokumentarnih filmova Jeung Ving-čeung koji je bio među 15 istraživača.

U strukturi lađe vidljivi su odjeljci i u nekima od njih ima drvenih greda. U odjeljcima su verovatno držane životinje, dodao je.

Istraživači su naveli da na mjestu na kojem su otkriveni ostaci lađe nikada nisu živjeli ljudi, pošto nema dokaza o prisustvu ljudi na nadmorskoj visini iznad 3.500 metara u tom području.

Prema Bibliji, Bog je navodno izazvao potop kako bi zemlju očistio od pokvarenosti. Noje je dobio zadatak da sagradi brod i u njega smjesti po jedan primjerak svake životinjske vrste. Kada se voda povukla, brod se nasukao na jedan od vrhova planinskog vijenca, a pojedini stručnjaci vjeruju da se radi o Araratu.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop