• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela obnova Starog grada u Trebinju

Izgradnjom južne gradske kapije, u Trebinju je počela restauracija Starog grada za koju je oko 70.000 KM obezbijedio UNESKO.

 Počela obnova Starog grada u Trebinju Izvor: MONDO

Načelnik opštinskog odjeljenja za prostorno uređenje Vladimir Gudelj rekao je da kapija neće biti autentična iz praktičnih razloga, jer su nekada postojala samo dva pješačka prolaza odvojena hendekom (kanal sa vodom), a sada će se praviti dva pješačka i jedan ulaz za vozila kroz koji bi, u slučaju potrebe, mogla da prolaze kola hitne pomoći ili vatrogasna.

Prema njegovim riječima, opština je prošle godine obezbijedila novac za izradu regulacionog plana, što je bio osnov za početak radova.

"Radovi na kapiji su početni koraci na restauraciji Starog grada, a za ostale radove bilo bi potrebno mnogo više sredstava", rekao je Gudelj i istakao da će od novca UNESKO-a preostati 20.000 KM koje će biti utrošene za pripremne radove na otkopavanju kanala sa vodom koji je nekada davno tekao oko zidina Starog grada i tako štitio grad od osvajačkih pohoda.

Kako navode u opštini, da bi ovaj dio grada djelovao autentično, potrebno je ukloniti asfalt i popločati ulice i trgove, te uraditi kamene fasade sa kamenim krovnim poločama.

Gudelj kaže da će realizacija projekta sada biti mnogo lakša, jer postoji planska dokumentacija koja omogućava da se aplicira za sredstva raznim agencijama i organizacijama.

On ističe da će opština Trebinje narednih godina biti u prilici da u budžetu planira sredstva za restauraciju Starog grada.

Novim regulacionim planom Kastela, Starog grada u Trebinju, previđena je obnova starih objekata, uz dozvoljenu eventualnu dogradnju, ali da ne bude narušena ambijentalna cjelina.

Ovakav plan, koji je prošle godine prihvatio i lokalni parlament, a koji su uradili stručnjaci iz Urbanističkog zavoda Republike Srpske, nadovezan je na prijeratni plan koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika iz Sarajeva.

Prema tom planu, potrebno je da sadašnji objekti stanovanja što više budu pretvoreni u poslovne prostore, a jedan broj kafića da bude pretvoren u restorane s tradiocionalnom hercegovackom hranom, u antikvarnice sa narodnom nošnjom i sve ono što bi bilo privlačno za turiste.

Otvaranje hendeka od Kamenog mosta koji se spaja sa Trebišnjicom predstavljao bi značajnu turističku atrakciju, a ako bi, nakon otkopavanja, grad imao novca, iz hendeka do česme na Trgu slobode, Šiškovića šesme u Dučićevoj ulici u centru grada i do fontane u Gradskom parku, mogli bi biti dovedeni i mali kanali, a grad bi dobio izgled male Venecije, dok bi daljom nadogradnjom i novom infrastrukturom dobio i jedinstven turistički potencijal, predviđeno je projektom.

U opštini Trebinje kažu da, za sada, nemaju novca za ovako krupna ulaganja i ističu da bi ovaj plan sasvim sigurno mogao poslužiti kao osnova za nadogradnju drugih dokumenata potrebnih za dalji razvoj projekta Stari grad.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop