• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučanin skuplja knjige za biblioteku u Brodu

Autor mondo.ba

Vlasnik Antikvarijata Ramajana iz Banjaluke Miroslav Gojković pokrenuo je akciju prikupljanja knjiga za Gradsku Biblioteku u Brodu, jer kako kaže fond knjiga ove kulturne institucije uglavnom ovisi od entuzijazma uposlenika i prijatelja.

 Banjalučanin skuplja knjige za biblioteku u Brodu Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Miroslav kaže da po manjim mjestima o kulturnim institucijama niko ne vodi računa.

"Novitete uglavnom kupuju zaposlenici. Ranije je bio jedan direktor (Ranko Stjepanović) koji je od svoje plate kupovao dosta naslova. A do prije godinu ili dvije i nisu imali novijih naslova. Dakle, većinom su ovisili od entuzijazma uposlenika i prijatelja. Mnogi ljudi, posebno mladi, nemaju novca za kupovinu knjiga, a, itekako vole da čitaju i zainteresirani su za nova znanja i saznanja. Imaju dosta stalnih i redovnih članova. Imali bi i mnogo više da su u mogućnosti ponuditi više od onoga što se traži. U zadnjoj instanci, za mene lično pokloniti knjigu predstavlja veliku i iskrenu radost i zadovoljstvo. Ja im kontinuirano poklanjam još od 1996. godine i ovo je nastavak naše saradnje, prijateljstva i razmjene ljubavi prema knjigama i bibliotekama, jer, kao što reče i Eko ‘Ne nadajte se da ćete se riješiti knjiga’", rekao je za portal Buka Miroslav Gojković iz Antikvarijata Ramajana.

On je rekao da je dobio donaciju od dvadesetak naslova Filozofskog društva RS, donaciju od knjižare Riznica iz Banjaluke, Narodne i univerzitetske biblioteke iz Sarajeva, dvadesetak naslova kolege knjižara Igora Preradovića, a Miroslav im planira donirati minimalno 50 naslova.

Gojković kaže da svakodnevno dobija pozive i poruke mnogih pojedinaca koji bi takođe donirali neke naslove.

"Širok je spektar naslova koje smo dobijali do sada. Od filozofske antropologije do turbo-ljubića, od istorije do poezije, lektire do zbornika sociologije. Najpotrebnije i najpoželjnije su lektire za sve uzraste i savremeniji naslovi, ali baš svaka knjiga je velika i zahvalni smo za svaku. Nije to samo popunjavanje bibliotečkog fonda, to je popunjavanje naših srca, razmjena ljubavi i pažnje, čin nesebičnosti i empatije", ističe Miroslav.

Kada je riječ o Gradskoj biblioteci u Brodu Miroslav kaže da je sama zgrada u odličnom stanju.

“Fond je u ratu znatno oštećen i osiromašen, nije obnavljan. Ima predivanih ostataka fonda od prije rata, kako stručni, tako i književni, ali nedostaju noviji naslovi”, ističe Miroslav.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop