• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi koncert banjalučke filharmonije

Banjaluka će uskoro imati priliku da uživa u prvom koncertu banjalučke filharmonije.

 Prvi koncert banjalučke filharmonije Izvor: MONDO

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Anton Kasipović i vođstvo i osnivači Banjalučke filharmonije, direktor Damir Jovanić, umjetnički direktor Ivan Otađević i dirigent Vanesa Kremenović, objavili su danas održavanje prvog koncerta i time početak rada novoosnovane Filharmonije u ovom gradu.

„Banjaluka i RS dosegli su u svom kulturnom razvoju onaj nivo kada je osnivanje Banjalučke filharmonije bio izraz prirodne potrebe i s obzirom na raspoloživ visokoobrazovani i visokoprofesionalni muzički kadar kao i s obzirom na kulturne potrebe građana za ovom vrstom muzike i tradicije koju ovaj grad baštini od poznatog muzikologa Vlade Miloševića“, rekao je ministar Kasipović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kasipović je podsjetio da je tokom desetogodišnjeg rada i postojanja Muzička akademija, uz Osnovnu i Srednju muzičku „Vlado Milošević“, u Banjaluci odškolovala veliki broj vrsnih muzičara, naglašavajući da je to i bio osnovni preduslov za realizaciju tako značajnog projekta kao što je osnivanje Filharmonije kakve djeluju u svim evropskim i svjetskim kulturnim centrima.

Predstavnici Banjalučke filharmonije naglasili su da je i ovoj fazi osnivanja ovog značajnog muzičkog korpusa, u potpunosti kompletiran sastav Gudačkog orkestra koji će i održati prvi koncert čime će Filharmonija označiti i početak svog rada i djelovanja, ne samo u Banjaluci, nego i u čitavoj RS, a planirana su već i dva gostovanja u Češkoj i u Italiji.

Oni su dodali da je utvrđena i koncepcija koncertne sezone, koja će započeti u septembru ove godine i okviru koje su planirana po najmalje dva koncerta mjesečno i gostovanja u svim gradovima Srpske gdje postoje koncertne dvorani i prikladni prostori.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Administrativne službe grada Banjaluke LJiljana Radovanović izrazila je zadovoljstvo i naglasila punu podršku daljem radu Banjalučke filharmonije, ističući da će ugled Banjaluke i na ovaj način biti snažno afirmisan na domaćem i spoljnom planu.

Na čelu Organizacionog odbora za osnivanje Banjalučke filharmonije bio je predsjednik RS Rajko Kuzmanović, a članovi su bili premijer RS Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović, gradonačenik Banjaluke Dragoljub Davidović i drugi ugledni građani Srpske.

Prvi, donatorski koncert namijenjen pomoći osnivanju Banjalučke filharmonije, održaće Gudački orkestar ove filharmonije u subotu, 15. maja, u 20.00 časova u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

(MONDO/Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop