• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć muzeja i u RS

Мuzeji u Republici Srpskoj (RS) priključiće se i ove godine internacionalnoj manifestaciji "Noć muzeja".

 Noć muzeja i u RS Izvor: MONDO

Program obilježavanja Noći muzeja u Muzeju savremene umjetnosti počeo je 11. maja dolaskom Miloja Mitrovića, umjetnika iz Valjeva koji crta zebru na pješačkom prelazu u Vidovdanskoj ulici, iza zgrade Muzeja koja će biti svečano "otvorena" večeras u 21 čas.

U subotu će biti otvorena izložba "Work in Progres", Jusufa Hadžifejzovića iz Sarajeva, dok će u muzičkom dijelu večeri nastupiti grupa "Elemental" iz Hrvatske.

Za posjetioce će biti upriličena projekcija filmova "Noć u muzeju", a zabava će poslije ponoći biti nastavljena u Demofest klubu, uz nastupe lokalnih di-džejeva, DJ Dijane Tepšić, DJ Slavena i DJ Woodija.

Muzej RS će ovogodišnju noć proslaviti pod motom "Muzika kroz vijekove", a u programu koji počinje 15. maja u 18.00 časova učestvovaće pet muzičkih ansambala i mladi glumci.

Program će otvoriti najmlađi članovi Dječijeg pozorišta "Roda" iz Banjaluke, potom će nastupiti članovi dramske sekcije Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora, dok će u muzičkom dijelu programa nastupiti studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke, te Etno grupa "Trag" i džez grupa "Libertango".

Program u prijedorskom muzeju počeće u 19 časova otvaranjem izložbe skulptura od drveta prijedorskog umjetnika Nedeljka Radića. U izložbenom prostoru Muzeja posjetioci će moći razgledati izložbu akademskog slikara Mladena Karana, nastanjenog u Firenci, a potom slušati nastup učenika osnovne i srednje muzičke škole iz Prijedora.

Muzički dio programa upotpuniće etno grupa "Molitva", te ženska i muška ojkačka grupa Kulturno-umjetničkog društva "Kozara" iz prijedorskog naselja Čirkin Polje.

Programom je predviđeno i veče poezije, te projekcija dva dokumentarna filma.  U Muzeju Semberije u Bijeljini za posjetioce su predviđeni koncert, izložba fotografija i teatarska izvođenja, a za najmlađe će biti organizovana ekološka radionica.

U "Noći muzeja" biće otvorena izložba fotografija snimljenih tokom planinarenja članova bijeljinskog Planinarsko-ekološkog društva "Majevica", dok će koncert održati učenici muzičkih škola "Kornelije Stanković" i "Stevan Stojanović Mokranjac".        

Pozorišne crtice izvešće studenti Odjeljenja za pozorišnu i filmsku umjetnost "Slobomir P" univerziteta i Amaterskog pozorišta "Scena" iz Bijeljine.

"Noć muzeja" je posvećena najviše mladima koji nemaju naviku da posjećuju muzeje.
Od irske luke Kob do Vladivostoka, više od 3 000 muzeja širom Evrope otvoriće danas svoja vrata za besplatne posjete povodom manifestacije "Noć evropskih muzeja", što je za četvrtinu muzeja više nego prošle godine.

Od 47 država Savjeta Evrope, 39 je za sada prijavilo da će učestovati u ovoj manifestaciji, a znatno je povećanje učešća britanskih i ruskih muzeja.

"Noć muzeja" 2005. godine pokrenulo francusko Ministarstvo kulture. Manifestacija "Noć evropskih muzeja" je od 2006. godine pod patronatom Savjeta Evrope, a od 2009. godine ovu manifestaciju podržava i UNESKO.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije "Noć muzeja" je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

(MONDO/Agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop