• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NUBRS: Od čitaonice do virtuelne biblioteke (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Izložba "Na temeljima Srpske čitaonice" otvorena je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS. Izložba je samo dio bogatog programa kojim se obilježava 150 godina od osnivanja prve Srpske čitaonice.

 Izložba "Na temeljima Srpske čitaonice"  Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Srpska čitaonica osnovana je davne 1868. godine "da diže i razvija društvenost, čovječnost i obrazovanost", kako se navodi u njenim Pravilima. Na njenim temeljima izrasla je narodna, javna, univerzitetska i naposljetku, nacionalna ustanova kulture.

Autorke izložbe su magistrice Vanja Šmulja i Spomenka Kuzmanović.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

"Jubilej čija je proslava počela danas je izuzetno važan, ne samo za ovu ustanovu nego i za srpsku kulturu uopšte. Izložba je jedan u nizu događaja kojima će on biti obilježen. Kroz izložbu smo pokušali da pokažemo razvojni put ove ustanove od prve čitaonice do virtuelne biblioteke danas. Izložbu čini vrijedan materijal sakupljen iz različitih institucija - Arhiva Jugoslavije, Matice Srpska, Narodne biblioteke Srbije, Arhiva RS, Muzeja RS...", kazala je Vanja Šmulja.

U okviru izložbe možete pogledati i knjige iz originalne čitaonice, kojih danas nema mnogo.

"Najveći dio fonda Srpske čitaonice je stradao tokom vremena. Sačuvan je jako mali broj knjiga - ni tri posto. Srpska čitaonica je 1940. imala oko 7.000 knjiga, a danas znamo za samo dvjestotinjak naslova. Prema našim saznanjima, čitaonica je do sada imala najmanje 15 adresa u Banjaluci", dodala je Šmulja.

Direktorica NUBRS Ljilja Zečić - Petrović podsjetila je na ostale manifestacije organizovane istim povodom.

"U okviru obilježavanja ovog važnog jubileja, 24. maja, za slavu biblioteke, Ćirila i Metodija, biće otvorena spomen ploča na mjestu gdje je nekad bila Srpska čitaonica. Ploča će svjedočiti o njenom postojanju i osnivanju. U toku je i izrada dvojezične monografije, koja će biti predstavljena na sajmovima knjiga u Banjaluci i Beogradu. Objavićemo i Zbornik koji će biti predstavljen na Kočićevom zboru", najavila je direktorica NUBRS.

Srpska čitaonica se tako zvala do 1936. godine, kada je preimenovana u Narodna biblioteka Kralja Petra I Velikog Oslobodioca. Od 1941-1945 postojala je kao Hrvatsko državno kazalište Banja Luka, a odmah nakon Drugog svjetskog rata, 1946. preimenovana je u Narodna biblioteka. Deset godina kasnije postaje Narodna biblioteka "Petar Kočić". Od 1981. zvala se Narodna i univerzitetska biblioteka "Petar Kočić", a 1999. dobija naziv koji nosi i danas - Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Ukoliko želite da saznate više o burnoj istoriji ove institucije, obavezno posjetite izložbu!

Pratite mondo.ba i na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop