• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć muzeja, provoda, čarolije i vojnog otpada

I ove godine muzeji Republike Srpske priključili su se međunarodnom provodu pod okriljem kulture nazvanom „Noć muzeja“.

 Noć muzeja, provoda, čarolije i vojnog otpada Izvor: MONDO

Muzej savremene umjetnosti i Muzej RS u Banjaluci, obučeni u svečano ruho dočekali su brojne posjetioce, koji nisu dozvolili da im kiša (koja je padala cijeli dan i noć) pokvari provod.

Muzejska žurka počela je 11. maja dolaskom Miloja Mitrovića, umjetnika iz Valjeva koji je nacrtao zebru na pješačkom prelazu u Vidovdanskoj ulici, iza zgrade Muzeja savremene umjetnosti i koja je svečano "otvorena" u subotu u 21 sat.

A mnogo prije “otvaranja” ova neobična zebra postala je prava atrakcija, s kojom su svi željeli da se slikaju. Čak i vozači koji prolaze tom ulicom imaju razumijevanja za ovu novu gradsku zvijezdu, pa nije rijedak prizor da u Vidovdanskoj ovih dana vidite kolonu automobila koji strpljivo čekaju da se grupice uglavnom mladih ljudi slikaju na zebri.

U MSURS još uvijek možete pogledati izložbu koja je otvorena u subotu uveče, a nosi naziv “Work in Progress”. Autor je Jusuf Hadžifejzović iz Sarajeva, a sama postavka je izuzetno efektna i interesantna.

Posebnu pažnju posjetilaca privukao je eksponat nagomilane vojne opreme, plišanih igračaka, pored preparirane lisice i orla. Vojna oprema pronađena je 1995. godine na vojnom otpadu u Ljubljani.



Neobične instalacije, materijali i detalji čine ovu izložbu vrijednom posjete. Pa i više njih. Pogledajte fotogaleriju!

Najavljeni koncert hrvatske hip – hop grupe “Elemental”, koji je trebao biti održan ispred Muzeja, zbog kiše je premješten u DFK klub, gdje je kasnije održan i zvanični afrterparty uz DJ-eve Dijanu Tepšić, Slavena i Woodija.

Ipak, ni na samoj izložbi muzike nije nedostajalao. Za odabir rege i dumnbass beatova bio je zadužen Dejaah Selecta.

Muzej RS je ovogodišnji praznik proslavio pod motom "Muzika kroz vijekove", a u programu je učestvovalo pet muzičkih ansambala i mladi glumci.

Program su otvorili najmlađi članovi Dječijeg pozorišta "Roda" iz Banjaluke i članovi dramske sekcije Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora. U muzičkom dijelu programa nastupili su studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke, te Etno grupa "Trag" i džez grupa "Libertango".



Proslavi su se pridružili i ostali muzeji širom BiH. Svečano je bilo i u Prijedoru, Bijeljini, ali i glavnom gradu BiH, Sarajevu, gdje su radionicama, izložbama i performansima Noć muzeja proslavili i Zemaljski muzej, Muzej grada Sarajeva, kao i Umjetnička galerija BiH.

(Vesna Kerkez, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop