• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kočićevo pero" Vladislavu Bajcu

Piscu Vladislavu Bajcu je u Biblioteci grada Beograda uručeno priznanje "Kočićevo pero" za knjigu "Hamam Balkanija" koju je objavila izdavačka kuća "Arhipelag".

 "Kočićevo pero" Vladislavu Bajcu Izvor: MONDO

Nagradu koju dodeljuje Zadužbina "Petar Kočić" iz Banjaluke, Vladislavu Bajcu uručio je ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, koji je tom prilikom rekao da Bajac u svojoj knjizi piše o istoriji, ali ne da bi se bavio njom, već da bi je sagledao iz svog ugla.

Prema njegovim riječima, ugao sagledavanja istorije u romanu Vladislava Bajca je važan i za sagledavanje našeg vremena.

"Nagrada 'Kočićevo pero' zaokružuje djelo Vladislava Bajca, čije delo upućuje na smisao i identitet vremena o kome piše i povezuje naše kulture", rekao je Bradić.

Direktor Zadužbine "Petar Kočić" Nikola Vukolić rekao je da se "Kočićevo pero" dodjeljuje piscima koji svojim djelima nastavljaju lepotu Kočićević riječi i dubinu misli.

Prema njegovim riječima, knjige koje konkurišu za ovo priznanje nisu tematski niti žanrovski graničene, a nagrada se dodjeljuje već 15 godina.

Odluku o laureatu jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Nikola Strajnić, Mladen Vesković i Nikola Vukolić.

Vladislav Bajac rekao je da mu je ispitivanje i nepoznavanje samog sebe veliki podstrek da piše, a da čovjek nijednu odluku ne donosi bez dileme i da je upravo ta dilema najveći podstrek da čovjek razmišlja o sebi.

"Ja imam tendenciju da u svojim djelima povezujem nepovezivo, a to je nemoguće bez rizika od neuspjeha. Ipak, taj rizik, vam omogućava da kada uspijete u tome, uspjeh bude još veći", rekao je on.

Roman "Hamam Balkanija" objavljen je do sada u četiri izdanja u Srbiji.

Pored domaćih književnih nagrada "Isidora Sekulić" i "Hit Liber", roman je nagrađen i prestižnom međunarodnom književnom nagradom "Balkanika" za najbolju knjigu objavljenu na nekom od jezika Balkana u 2007. i 2008.

Roman Vladislava Bajca pojavio se u Bugarskoj i Hrvatskoj, a do kraja ove godine biće objavljen i u Grčkoj, Makedoniji, Turskoj, Albaniji i Norveškoj, najavljeno je iz "Arhipelaga".

Književna nagrada "Kočićevo pero" dodjeljuje se četiri puta godišnje piscima koji nastavljaju "pričavinu i učevinu" književnika Petra Kočića (1877-1916) i na sebi svojstven način slijede ljepotu Kočićeve riječi.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop