• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: Na mladima svijet ostaje (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U takmičarskom programu pete večeri 21. Teatar festa “Petar Kočić” u Banjaluci večeras je odigrana predstava “Dvesta” Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, po scenariju Petra Mihajlovića, a u režiji Jovice Pavića.

 Teatar fast Petar Kočić, predstava Dvesta, Kragujevac Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Predstava se bavi istorijom Srbije u posljednjih 200 godina, od vremena kada je Kragujevac bio prestonica države, pa sve do današnjih dana. Na sceni se pojavljuje više od 40 glumaca i statista, čiji likovi nemaju imena, a svi su na neki način maskirani, osim djece.

U pitanju je omnibus o srpskoj porodici u posljednja dva vijeka sa pet priča - radnik, kriminalac, političar, zločinac i dijete, koji prikazuje dramu i (skoro) totalni poraz jedne prosječne srpske porodice u pokušaju da funkcioniše u nefunkcionalnom društvu.

Ideja predstave je da se uprkos silnim istorijskim turbulencijama u posljednjih 200 godina u Srbiji malo toga suštinski promijenilo, jer se u osnovi svega i dalje nalazi čovjek sa svim svojim mnogobrojnim manama i malobrojnim vrlinama.

"Predstava suočava aktere i publiku sa onim u šta se taj grad ali i ta država pretvorila i kako je zloupotrijebila i uništila svoje mitove. Gorku, sarkastičnu, punu crnog humora, ali i poezije i nade u bolje sutra, predstavu izvodi brojni i nadahnuti ansambl kragujevačkog teatra", napisao je selektor ovogodišnjeg Teatar festa Marko Misirača najavljujući predstavu "Dvesta".

Glumci iz Kragujevca, pojačani dječijim glumcima - statistima iz Banjaluke, zaista su nadahnuto i dinamično odigrali ovaj komad, što nije ni malo lako s obzirom da predstava traje preko dva i po sata i obuhvata dva vijeka srpske istorije, u kojoj je Kragujevac imao značajnu ulogu (prva prestonica moderne srpske države, prva srpska industrijska zona, Sretenjski ustav, masakr učenika u Drugom svjetskom ratu, uspon i pad fabrike automobila, itd…) Upravo zbog "težine zadatka", pa i dužine predstave kragujevačkom ansamblu može se oprostiti na momente pretjerana teatralnost.

Vizuelno, predstava "Dvesta" je prilično snažna - scenografija i svjetlo su odlični, a scenske efekte poput umjetnog snijega mogla je da osjeti i "pomiriše" čak i publika.

Sve u svemu, ova predstava ne priča nam ništa novo, jer svi manje više znamo i osjećamo opšti sunovrat porodice i društva, koji se mogao naslutiti u prošlosti, ali je taj pad prikazan prilično snažno i na momente, reklo bi se - brutalno. Pa, kome prija- prija…

Naravno, najsvjetlija tačka predstave "Dvesta" su djeca statisti i dječak narator, čiji se glas čuje tokom trajanja komada, ali se ne vidi, a koji tek na kraju iskače iz kutije, kaže sve što treba i povede nas u ljepšu budućnost.

Za kraj, interesantno je primjetiti da predstava "Dvjesta" dosta asocira na Materićeve i Handkeove "Sate u kojima ništa nismo znali jedni o drugima", iz repertoara banjalučkog NPRS, pošto se oba komada bave istorijama gradova, sa brojnim glumačkim ansamblima, s tim da je banjalučka verzija "gluva", a šumadijska i te kako pričljiva.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO




Takmičarski program 21. Teatar festa "Petar Kočić", koji i ove godine velikodušno podržava kompanija m:tel, nastavlja se večeras predstavom "Korešpodencija" Zvezdara teatra iz Beograda.

O ostalim predstavama na kojima smo bili tokom ovogodišnjeg Teatar festa čitajte OVDJE...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop